Marcel Ciolacu, despre condițiile Austriei: De când e mecanismul european, n-am văzut niciun afgan sau sirian să vrea azil în România. Presupun că nu îi putem forța / Sporirea controalelor înseamnă să nu se mai întâmple incidente de tip Cherecheș (VIDEO)

Marcel Ciolacu, despre condițiile Austriei: De când e mecanismul european, n-am văzut niciun afgan sau sirian să vrea azil în România. Presupun că nu îi putem forța / Sporirea controalelor înseamnă să nu se mai întâmple incidente de tip Cherecheș (VIDEO)
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a comentat condițiile puse de Austria pentru flexibilizarea poziției în dosarul Schengen și a explicat că, de când există mecanismul european, nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea afganilor sau sirienilor pentru a primi azil în România.

Marcel Ciolacu, despre condițiile Austriei în dosarul Schengen

Întrebat despre condiția privind acceptarea solicitanților de azil, premierul a explicat: „Acela e un mecanism, deja este un mecanism european. N-am văzut nicio solicitare, de când este acest mecanism european de sirieni și afgani, care să vrea să locuiască în România. Presupun că nu putem să îi forțăm”.

Totodată, întrebat ce ar presupune sporirea controalelor, o altă condiție a Vienei, Marcel Ciolacu a spus: „Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheș, de exemplu. În primul rând, trebuie o digitalizare. Trăim în altă etapă a lumii. Trebuie să înțelegem că nu putem continua ca formularul electronic să îl depunem în continuare la ghișeul 3”.

„Ne trebuie o digitalizare (…). Avem un program, după cum bine știți, de 1,2 miliarde de euro de la Comisie pentru frontiera cu Ucraina. Avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia, care funcționează foarte bine (…). În momentul acesta, într-un punct de trecere a frontierei sunt patru sisteme de digitalizare, unu îl are Poliția, unu îl are Vama, unu îl are nu știu cine, nici toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare – dacă nu se poate cu vorba bună, forțat”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„Nu vă faceți probleme, că deja s-au declanșat lucrurile. În martie vom intra – cu adevărat, ținem totuși de negocierile care se vor termina cu Olanda. Știți foarte bine că în Olanda, pe 22 noiembrie, au fost alegeri și urmează să se prezinte această nouă propunere noului parlament din Olanda în ceea ce privește Bulgaria, nu în ceea ce privește România, și așteptăm acea decizie ca să vedem abordarea pe care o are România pe urmă mai departe”, a mai spus premierul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România