Bugetul pe 2024 este o ecuație cu foarte multe necunoscute, la care ministrul Finanțelor și liderii politici n-au reușit să găsească soluția, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
„Bugetul pe anul viitor e, de fapt, o ecuație cu foarte multe necunoscute, la care iată că ministrul Finanțelor și liderii politici n-au reușit să îi găsească soluția. De ce? Pentru că, să nu uităm, anul viitor plecăm din start cu un plus de cheltuieli de vreo 50 de miliarde de lei față de anul acesta, aproape 10 miliarde de euro, bani pe care nu îi avem. Ar trebui să îi luăm din taxe și impozite, dar asta ar însemna ca economia să duduie, ca să zic așa, să avem de unde să adunăm acești bani, iar perspectivele economice sunt extrem de negative, dacă putem vorbi de zona asta, în 2024”, a spus analistul economic.
„Bani din taxe și impozite nu prea mai au de unde, chiar dacă au crescut și taxele de la 1 ianuarie, iar din perspectiva împrumuturilor, eh, să nu uităm faptul că anul acesta împrumutăm 40 de miliarde de euro și probabil anul viitor vom ajungea să împrumutăm 60 de miliarde de euro – și chiar cu asemenea împrumuturi e puțin probabil să reușim să ne încadrăm în toate promisiunile cu iz electoral pe care Guvernul le-a făcut fără să se gândească dacă are de unde să dea acești bani”, a continuat el.
„Nota de plată o vom simți cu vârf și îndesată, dacă nu de anul viitor, dar cu toate că o simțim și de anul viitor – gândiți-vă, cresc taxele pentru microîntreprinderi de trei ori, apare impozitul pe cifra de afaceri, crește TVA-ul la toate produsele”, a adăugat Adrian Negrescu.
„Eh, nota de plată cu adevărat îngrijorătoare apare din 2025, imediat după alegeri, când ori sub auspciile FMI sau al noului guvern, indiferent sub ce formă, s-ar putea să ne trezim cu un TVA mai mare, un TVA de 23% aplicabil, atenție, la toate produsele și serviciile din România, inclusiv la produsele alimentare, care au TVA redus în momentul de față. Pe lângă toate acestea, creșteri de taxe locale, creșteri de taxe pe apartamente, pe salarii, pe mașini, pe terenuri, pe absolut tot ceea ce mișcă, ca să zic așa, în economia asta”, mai estimează analistul.