Nu mult ne mai desparte de mult așteptata perioadă a sărbătorilor de iarnă. Până atunci însă, românii țin postul Crăciunului, iar restaurantele de pe litoralul românesc sunt tot mai pline, de când este dezlegare la pește. Românii au ales tradiționalul pește prăjit cu mămăliguță și mujdei și borșul de pește.
Pentru a-i surprinde pe clienți, bucătarii reinventează rețelele. Printre cele preferate de turiși este cel de sturion.
„Avem stavrid, crap. Azi predomină crapul fiindcă aşa a fost peştele proaspăt prins astăzi. Aici am borşul de sturion care e făcut doar cu sturion pentru cei care nu iubesc peştele cu mai multe oase”, spune o bucătăreasă.
În perioada aceasta, tot mai mulți români mănâncă pește, indiferent de formele sale, că e pe plită, la grătar sau în ciorbă. Cel mai căutat este cel adus de pescarii din zonă.
„Această perioadă este propice pentru calcan, se pescuieşte calcan, s-a răcit apa foarte bine şi a apărut şi farul la mal, rigul, barbunul”, a spus Sorin Rusu, șef de cherhana, scrie Observator.
În restaurantele cu specific pescăresc, turiștii sunt interesați și de platourile cu o varietate de preparate.
„Aici este platoul nostru tradiţional, platoul pescăresc care conţine icre de ştiucă, mici pareziene, frigărui de rapane, buzon de şalău şi stravid”, a mai spus Sorin.
Pe lângă ziua de duminică, 10 decembrie, până la Sfârșitul Postului Crăciunului mai sunt încă patru zile cu dezlegări la pește.