PSD blochează votul în două tururi. Liviu Dragnea: „Trebuie să avem o coerență în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România”

PSD blochează votul în două tururi. Liviu Dragnea: „Trebuie să avem o coerență în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România”
Foto: promptmedia.ro

PSD intenționează să blocheze încercarea liberalilor de a trece prin Senat legea prin care primarii sunt aleși în două tururi de scrutin. Social-democrații au menționat că pentru orice inițiativă legislativă electorală este nevoie de un raport din partea Comisiei speciale de Cod Electoral.  Pentru acest lucru aleșii trebuie să reactiveze Comisia, care şi-a încetat activitatea la finalul anului trecut, transmite Digi24.

Social democrații susțin că acum nu este respectată procedura, motiv pentru care vor amânarea votului referitor la alegerea primarilor.

„Obligația e că orice ține de modificarea legilor electorale trebuie să meargă în Comisia de Cod Electoral. Orice modificare la legile electorale trebuia să treacă prin Comisia de Cod Electoral,” a spus Mihai Fifor, lider grup PSD Senat.

Liberalii neagă însă aceste lucruri. Comisia nu poate delibera, pentru că nu mai există. „Problema este că în acest moment dacă mandatul care a expirat la 31 decembrie nu a fost prelungit, nu există, deci nu are ce aviz să dea. Să intre la vot, să fie admisă, să fie respinsă, să decidă senatorii cum doresc, numai să se discute!” a declarat Mihai Voicu, deputat PNL, membru al Comisiei de Cod Electoral.

Întrebat dacă legea poate intra la plen fără raportul Comisiei de Cod Electoral, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „O să vedem. Nu știu să vă spun acum. Să știți că sunt multe trăsnăi în circuitul parlamentar.”

Legea liberalilor are voturile câtorva parlamentari din formațiunea lui Traian Băsescu și cea a lui Mircea Geoană. Insuficiente, însă, pentru a adopta proiectul. Asta pentru că PSD, UNPR, ALDE și UDMR nu vor să modifice legea acum.

„PSD-ul nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi. Dimpotrivă. Eu cred că trebuie să avem o coerență în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România, dar o analiză pe care o poate face eventual noul Parlament care va veni încărcat cu o nouă legitimitate,” a precizat Liviu Dragnea, președintele PSD.

Disputa referitoare la modul de alegere a primarilor s-a mutat în Parlament, după ce premierul Dacian Cioloș a refuzat propunerea liberalilor de a da o ordonanță de urgență pentru modificarea legii.   

Urmăriți B1TV.ro și pe
`