De ce Marea Neagră se numește așa? Cine a „botezat-o” prima oară?

De ce Marea Neagră se numește așa? Cine a „botezat-o” prima oară?
Sursa foto; Facebook

De ce Marea Neagră se numește așa? Binecunoscută românilor, ea face parte, aproape firesc, din geografia și istoria țării noastre, dar și a vieților multor români, mai ales atunci când merg pe Litoral. Dar te-ai întrebat vreodată de ce poartă acest nume și cine i l-a dat?

De ce Marea Neagră se numește așa, poate fi o întrebare firească, dar la care nu ne-am gândit până acum. Pur și simplu, marea și litoralul ei fac parte din firescul realității României și al vieții noastre. Totuși cine i-a pus acest nume și cum era ea denumită la început?

Poate știi deja sau ai auzit pe undeva că Marea Neagră este o rămășiță a uriașei Mări Thetis din era preistorică, denumită astfel după o zeiță greacă a apelor, mama mitologicului erou Ahile.

Marea Thetis era, de fapt, un superocean, care, în perioada cuprinsă în urmă cu 60 de milioane, până la 250 de milioane de ani (Mezozoicul), despărțea supercontinentele Gondwana și Laurasia înaintea apariției Oceanului Indian. Se întindea din Munții Alpi, până în Himalaya și Africa.

Pe măsura retragerii apelor și a deplasării suprafețelor continentale, au rămas doar „urme” ale ei, așa cum este și Marea Neagră, o mare aproape închisă, dacă nu ar exista strâmtoarea Bosfor, prin care se face legătura cu Marea Mediterană.

Întinsă pe o suprafață de 423.488 km pătrați, Marea Neagră se situează în spațiul pontic, înconjurată de țări precum România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Turcia și Georgia.

Cum sulfatul feros și calciul redau mării culoarea închisă, pe newsweek.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”