CNN a difuzat imagini din Gaza care arată soldații israelieni reținând și amenințând cu armele zeci de bărbați dezbrăcați în lenjerie intimă, îngenuncheați și cu ochii legați

CNN a difuzat imagini din Gaza care arată soldații israelieni reținând și amenințând cu armele zeci de bărbați dezbrăcați în lenjerie intimă, îngenuncheați și cu ochii legați

Imaginile din Gaza care au circulat joi pe rețelele de socializare și au fost preluate de CNN arătau zeci de civili reținuți de către armata israeliană. Bărbații palestinieni au fost obligați să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, cu ochii legați și să urce în remorca unui vehicul militar.

Mulți dintre bărbați sunt civili fără afiliere la grupuri militante

Circumstanțele și datele exacte ale reținerii zecilor de bărbați sunt neclare, dar identitățile unora dintre deținuți au fost confirmate de colegi sau membri de familie.

Mulți dintre bărbați sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante, potrivit unei conversații avute de CNN cu una dintre rudele lor și a unei declarații a unuia dintre angajatorii lor, o agenție de știri.

Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului a postat o imagine a acestei detenții și a declarat pe site-ul său că „armata israeliană a reținut și a abuzat grav zeci de civili palestinieni”.

„Monitorul Euro-Med a primit rapoarte conform cărora forțele israeliene au lansat campanii de arestare aleatorie și arbitrare împotriva persoanelor strămutate, inclusiv a medicilor, academicienilor, jurnaliștilor și bărbaților în vârstă”.

Forțele de Apărare ale Israelului nu au răspuns solicitării CNN de a comenta imaginile. CNN a localizat geografic unele dintre imagini în Beit Lahia, la nord de orașul Gaza.

Mass-media israeliană, fără a indica o sursă, a descris imaginile ca pe o predare a membrilor Hamas.

Printre ostaticii Israelului se află cel puțin un jurnalist

Într-o declarație de joi, șeful publicației Al-Araby, Al-Jadeed a spus că unul dintre corespondenții săi și mai mulți membri ai familiei sale se numără printre cei reținuți în cadrul incidentului prezentat în imagini.

„Astăzi, joi, armata de ocupație israeliană l-a arestat pe jurnalistul și directorul biroului „Al Araby” din Gaza, colegul nostru Diaa Al-Kahlot, de pe strada Market din Beit Lahia, împreună cu un grup de frați, rude și alți civili”, a scris Al-Jadeed.

„Ocupația i-a forțat în mod deliberat pe cei din Gaza să-și scoată hainele, să-i percheziționeze și să-i umilească atunci când au fost arestați înainte de a-i duce către o destinație necunoscută, conform celor spuse de cei de acolo.”

O imagine postată de Issam Abdallah pe rețelele de socializare îl arată imediat înainte să fie arestat. În aceasta se vede clar că acesta purta vesta de presă.

Hussam Kanafani, redactorul-șef Al-Araby Al-Jadeed, a declarat că Al-Kahlot și familia lui sunt încă dispăruți.
„Vom depune toate eforturile posibile, în cooperare cu instituțiile și organizațiile internaționale preocupate de drepturile și libertatea jurnaliștilor din lume, pentru a stabili unde se află colegul nostru Diaa și a-l elibera cât mai curând posibil”, a spus Kanafani.

CNN a vorbit cu o rudă a altor bărbați deținuți, Hani al-Madhoun, aflat în Statele Unite. „Forțele israeliene au sosit pe stradă și le-au ordonat bărbaților să iasă și aceștia s-au conformat”, a declarat al-Madhoun pentru CNN. „Această casă a fost locul lor de refugiu după ce alte două case au fost distruse.”

Al-Madhoun a spus că a luat legătura cu sora sa, care se află în Gaza.
El a spus că și-a recunoscut vărul Aboud într-una dintre fotografii și l-a văzut pe fratele său Mahmood într-un videoclip. El a spus că Mahmoud este un negustor, iar Aboud „nu este implicat în nicio activitate; el își ajută tatăl în construcții.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`