Epidemie de rujeolă în România: Cum se transmite și cum se manifestă / Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii

Epidemie de rujeolă în România: Cum se transmite și cum se manifestă / Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii
Sursa foto: Shutterstock

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, a declanșat o epidemie în România, potrivit anunțului Ministerului Sănătății.

Această boală virală acută, extrem de contagioasă, afectează mai ales copiii și poate avea consecințe grave, inclusiv mortalitate.

Cu un risc crescut la copiii sub 5 ani, rujeola impune necesitatea vaccinării pentru a preveni îmbolnăvirea și pentru a încetini răspândirea, relatează G4Media.ro.

Ce este rujeola, cum se transmite și cum se manifestă

Rujeola este o boală virală acută și contagioasă, care se transmite prin picăturile respiratorii produse de persoanele infectate atunci când tușesc sau strănută.

Se estimează că 90% dintre persoanele neimunizate expuse la un individ bolnav pot contracta boala.

Simptomele includ febră, conjunctivită, inflamație a mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Erupția cutanată specifică rujeolei apare la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile.

Mortalitate de 1-3 la mie, mai ridicată la copiii sub 5 ani

Rujeola poate avea consecințe grave, cu o mortalitate estimată între 1 și 3 la mie, fiind mai mare în rândul copiilor sub 5 ani.

Complicațiile bolii includ otita medie, pneumonia, diareea, encefalita postinfecțioasă și panencefalita sclerozantă subacută (SSPE). Majoritatea deceselor asociate rujeolei sunt cauzate de pneumonie.

Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii

Cu toate că rujeola a fost redusă drastic prin imunizare, focarele rămân o amenințare în țările cu acoperire vaccinală scăzută.

Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei are o eficacitate de cel puțin 95%, iar administrarea a două doze este necesară pentru a obține imunitatea de turmă și pentru a întrerupe transmiterea autohtonă.

Context:

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în România, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor. S-au înregistrat 2.000 de cazuri în 29 de județe.

Acoperirea vaccinală în țară este îngrijorător de scăzută, cu doar 62% dintre copiii eligibili vaccinați cu a doua doză.

Autoritățile încurajează vaccinarea și implementează măsuri pentru a controla răspândirea acestei epidemii de rujeolă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`