Gustul Crăciunului, mai scump. Prețul coșului de cumpărături, mai mare cu 20% faţă de anul trecut

Gustul Crăciunului, mai scump. Prețul coșului de cumpărături, mai mare cu 20% faţă de anul trecut
Sursa Foto: Freepik

Coșul cu alimente va fi mai scump cu 20% în 2023 față de anul precedent. Prețurile cele mai mari se înregistrează la alimentele și produsele tradiționale, dar în special la carnea de porc. Producătorii susțin că cheltuielile tot mai mari și schimbările guvernamentale au contribuit la aceste majorări.

Șoriciul atinge 200 de lei pe kilogram

Produsele tradiționale, precum șoriciul, au ajuns la prețuri de 200 de lei pe kilogram, iar lebărul, tobă și caltaboșul se vând acum cu între 40 și 60 de lei pe kilogram. Consumatorii se văd nevoiți să ajusteze bugetele sau să cumpere mai puțin pentru masa festivă.

Carcasa de porc și pulpa au înregistrat creșteri semnificative

Prețurile cărnii de porc au cunoscut o creștere de 5%, iar carcasa de porc a ajuns de la 11 la 16 lei pe kilogram. Pulpa de porc a costă 28 de lei pe kilogram.

Creșteri și la ceapă

Creșterea prețului la ceapă, care a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de pui sau de vită, este o altă provocare. Autoritățile anunță permise de import pentru a aduce în țară 21.000 de tone de ceapă până la sfârșitul anului 2023 pentru a asigura aprovizionarea și a stabiliza prețurile.

Legumele, brânzeturile și ciocolata, printre produsele afectate

Pe lângă carne, legumele, brânzeturile și ciocolata au înregistrat creșteri de 10-15%, conform specialiștilor.

Cât va costul coșul de cumpărături pentru Crăciun în 2023

Calculând în funcție de creșterile semnificative de prețuri la produsele tradiționale și carnea de porc, precum și la alte alimente de bază, se estimează că un coș de cumpărături pentru Crăciun în 2023 va costa cu aproximativ 200-300 de lei mai mult decât în anul precedent, adică în jur de 500 de lei.

Perspective sumbre pentru 2024: Noi taxe și impozite pentru produsele BIO și tradiționale

Anul 2024 aduce nu doar creșteri de prețuri, ci și noi taxe și impozite. Produsele BIO și tradiționale vor avea un TVA crescut de la 5% la 9%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)