Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională în cazul celor care deja încasau aceste pensii la momentul intrării în vigoare a legii de desființare.
Jurnalista B1 TV Ioana Constantin a precizat, în emisiunea „Politica Zilei”, că foștii parlamentari care nu și-au mai încasat aceste privilegii după adoptarea legii de desființare își vor primi banii din urmă.
„Cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și 3, și cu majoritate de voturi în privința pct.2,
1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I din Legea nr.192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii nr.192/2023.
2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.II din Legea nr.192/2023 sunt neconstituționale.
3. A respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.192/2023 este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă”, a transmis Biroul de presă al Curții Constituționale.
CCR a stabilit acum că „Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limită de vârstă” și că eventualele schimbări în privința acordării pensiilor nu pot avea efecte retroactiv.
„Prin retragerea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă în privința acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanța unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat și s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securității juridice. Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ”, au mai stabilit judecătorii Curții Constituționale.