Instanța Supremă a stabilit că judecătorul vizat în dosarul Retrocedărilor de păduri chiar a cerut mită, dar fapta s-a prescris ca urmare a deciziilor CCR. Magistratul revine în profesie și va primi și restanțe salariale de un milion de euro

Instanța Supremă a stabilit că judecătorul vizat în dosarul Retrocedărilor de păduri chiar a cerut mită, dar fapta s-a prescris ca urmare a deciziilor CCR. Magistratul revine în profesie și va primi și restanțe salariale de un milion de euro
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un judecător de la Tribunalul Covasna revine în magistratură și va primi restanțe salariale de aproape un milion de euro, deși Instanța Supremă a constatat că acesta a cerut o mită de 50.000 de euro ca să restituie o pădure cât o treime din județul Bacău. Deși instanța i-a constatat vinovăția, nu a aplicat nicio pedeapsă deoarece a constatat prescrierea faptelor, conform unor decizii mai vechi dispuse de Curtea Constituțională și de Instanța Supremă însăși.

Un judecător revine în profesie, deși Instanța Supremă a stabilit că a cerut mită

Potrivit G4Media, care citează motivarea Instanței Supreme, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, în 2012, a cerut mită 50.000 de euro de la avocatul şi fostul deputat PSD Ioan Adam ca să îi restituie clientului acestuia, aşa-zisul prinţ Gheorghe Paltin Sturza, o pădure de peste 43.000 de hectare (o treime din judeţul Bacău, potrivit juristei Romsilva), în valoare de peste 300 de milioane de euro.

Ioan Adam a recunoscut în instanță că judecătorul a cerut mita. Declarația sa a fost coroborată cu alte probe și interceptări din dosar.

Instanța Supremă a stabilit că fapta există, dar a intervenit prescripția, conform unor decizii mai vechi date de CCR și Instanța Supremă însăși. Într-un prim verdict, Ordog fusese condamnat la 3 ani de închisoare numai că, prin noua decizie care e și definitivă, a scăpat de această pedeapsă.

„După administrarea probatoriului, se constată că nu devine incident niciunul dintre cazurile prevăzute de art (…) pentru a se putea dispune achitarea (…), probele administrate dovedind existenţa laturii obiective a infracţiunii de luare de mită şi intenţia prevăzută de lege cu care inculpatul C. (judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna – n.r) a acţionat, săvârşind infracţiunea de luare de mită.

Prin urmare, singurul motiv pentru care nu se va menţine soluţia de condamnare a inculpatului C. (judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna – n.r) pentru infracţiunea de luare de mită, dispusă de prima instanţă, este împlinirea termenului general al prescripţiei răspunderii penale, ce se impune obligatoriu a fi calculat în acord cu Decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale şi Decizia nr. 67/2022 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală”, se arată în motivarea instanței, citată de G4Media.
Nu doar că Lorand Andras Ordog revine în magistratură, la Tribunalul Covasna, dar va primi și drepturile salariale pentru perioada cât a fost suspendat, adică din 2014 până în prezent. Suma se ridică la aproape un milion de euro, informează PressHub.

Procurorii DNA au mai susţinut că judecătorul Ordog chiar a primit o tranşă de 10.000 de euro din mita pretinsă de 50.000 de euro, dar magistrații au stabilit că nu sunt probe suficiente la dosar care să demonstreze acest lucru.

Judecătoare achitată pentru complicitate la cumpărare de influenţă

La rândul său, judecătoarea Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), fosta soţie a deputatului Ioan Adam şi magistrat la Tribunalul Brașov, a fost achitată pentru complicitate la cumpărare de influenţă. În primă instanță, ea primise doi ani cu suspendare, informează G4Media. Și ea va reveni în magistratură, conform unei dispoziții a CSM.

Toţi inculpaţii din dosarul Retrocedărilor de păduri, printre care Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, au scăpat prin prescripție sau achitare. Excepție e doar Viorel Hrebenciuc, a cărui pedeapsă de doi ani cu executare a fost contopită cu cea de 3 ani primită în dosarul Giga TV.

PressHub mai amintește că și alți magistrați acuzați de corupție au scăpat și au revenit în profesie ca urmare a prescrierii faptelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)