România afectată iarăși de ciclon. Roxana Bojariu, climatolog: Intensitatea lor, neobișnuită. Manifestările extreme din lume vin pe fondul încălzirii globale (VIDEO)

România afectată iarăși de ciclon. Roxana Bojariu, climatolog: Intensitatea lor, neobișnuită. Manifestările extreme din lume vin pe fondul încălzirii globale (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay.com

Manifestări extreme există în toată lumea și ele vin pe fondul încălzirii globale, a explicat climatologul Roxana Bojariu, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu, pe B1 TV, despre ciclonul din România

Climatologul a explicat că este vorba despre „formațiuni de presiune joasă”.

„Pentru ciclonii mediteraneeni și în general pentru ciclonii extratropicali, acum este sezonul lor, să spunem, deci vara ei sunt mai rari, nu dispar cu desăvârșire, dar sunt mai rari, ciclonii mediteraneeni mai ales, dar acum vedem că deja și-au intrat pe comportamentul sezonier obișnuit”, a spus Roxana Bojariu.

„Ceea ce e neobișnuit este această intensitate a lor – și acest lucru are explicații, pe de o parte, vorbim de o explicație generală, pentru că ați văzut că manifestări extreme sunt în toată lumea și ele vin pe fondul acesta al încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, iar, pe de altă parte, vorbim de factori locali”, a adăugat ea.

„În cazul nostru, un factor local important a fost prezența anomaliilor de temperatură la suprafața Mării Negre și a Mării Mediterane, anomalii pozitive care acum câteva zile, acum o săptămână, în multe regiuni marine, treceau peste 3 grade Celsius”, a continuat climatologul.

„Acum sunt un pic diminuate, dar și acum la suprafața Mării Negre avem anomalii pozitive, până la 2 grade peste ceea ce ar fi normal, la fel și în mare parte din Mediterana, or aceste temperaturi mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă furnizează o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează sistemele de vreme. Pe de o parte, le și asigură acea condiție de contrast termic cu amestecul de aer mai rece care vine pe circulațiile dinspre nord, în așa fel încât avem manifestările acestea extreme atunci când traiectoriile ciclonilor respectivi ajung să treacă peste, în cazul nostru, vestul Mării Negre”, a mai spus Roxana Bojariu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`