Când va fi următoarea creștere de pensii? Dorina Barcari: Nici nu au de gând și nici nu vor putea, în situația în care procedurile vor rămâne aceleași (VIDEO)

Când va fi următoarea creștere de pensii? Dorina Barcari: Nici nu au de gând și nici nu vor putea, în situația în care procedurile vor rămâne aceleași (VIDEO)
Sursa Foto: Pixabay.com

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a avut o intervenție în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre impactul bugetar pe care îl va avea legea pensiilor, dar și când estimează că ar putea avea loc următoarea creștere, după cea din luna ianuarie a anului viitor.

“Păi e ciudat, pentru că legea este votată, să zicem, scrie în documente, de la 1 septembrie la 1 octombrie, așa spune acolo, și va intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în buletinul oficial, spre deosebire de celelalte legi care intră a treia zi. Dacă în octombrie va fi votată, o să fie ianuarie-februarie intrată în vigoare, așa că în anul ăsta nu e nicio problemă cu vreo mărire.

Altă problemă. Chestia cu softul este o discuție fără final, de ani de zile. Păi de ani de zile nu s-a reușit să se facă un soft și acum ne spune iarăși de softul ăsta, că ne-am săturat de el. Dar cum s-au calculat pensiile până acum, pe bază de ce, de abac?

Problema este alta. Uitați-vă că în lege sunt niște lucruri îngrozitor de periculoase. În primul rând, în lege este introdusă o autoritate neromânească, Banca Europeană, care nu știu ce treabă are ea la noi în țară, să ia niște hotărâri sau să depindem de hotărârile ei, când e vorba de o lege organică și un stat suveran.

În PNRR-ul ăsta, care ne strânge de gât, era menționată o consultanță. Ori în lege spune că o autoritate fiscală va lua legătura cu Banca Europeană, care să hotărască niște aiureli, o raportare la o speranță de viață prin care din 3 în 3 ani se va modifica vârsta de pensionare, stagiul minim și stagiul complet”.

Dorina Barcari a comentat și declarația ministrului Muncii, care a spus că dacă vrem să crească pensiile, trebuie să crească și contribuțiile.

“Astea sunt vorbe pentru că toate ce vă spuneam mai devreme, sunt niște nișe care dau posibilitatea oricăror manevre. În primul rând, se vorbește de o speranță de viață, dar nu se știe de unde, din Europa, din Australia, de pe marte, că pe acolo se trăiește vreo 300 de ani. Se vorbește de raportare, nu se clarifică cum, iar în ceea ce privește fondul de pensii, el nu este limitat să fie alimentat doar prin contribuțiile dumneavoastră, a celor care acum munciți, ci poate fi și din alte surse, de care nu vorbește niciun politician. Păi, noi avem dreptul să beneficiem de redevențe, că sunt ale noastre, ale românilor, bogățiile naturale. Noi nu beneficiem deloc de bogățiile astea, doar alții, și le și plătim la alții?”

Dorina Barcari a fost întrebată când estimează că ar mai urma o creștere a pensiilor.

“Nici nu au de gând și nici nu vor putea în situația în care procedurile vor rămâne aceleași, pentru că n-au cum”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)