Time: Rezultatele alegerilor din Olanda sunt o veste proastă pentru Europa, extremismul de dreapta a lui Geert Wilders există și în alte țări

Time: Rezultatele alegerilor din Olanda sunt o veste proastă pentru Europa, extremismul de dreapta a lui Geert Wilders există și în alte țări

Timp de zeci de ani, dreapta extremă a lui Geert Wilders a fost ocolită de politica olandeză. Așadar, când rezultatele alegerilor anticipate din Țările de Jos au arătat că Partidul său pentru Libertate (PVV) a devenit cel mai mare partid, chiar și el și-a putut stăpâni cu greu șocul. „35!” a exclamat Wilders cu aparentă neîncredere, cu brațele întinse, în timp ce sondajele la ieșire din sondaj afișau numărul de locuri proiectat de partid pe ecran. (Această prognoză a crescut de atunci la 37 de locuri, punând PVV cu mult înaintea principalilor săi rivali de centru-stânga și centru-dreapta, care au câștigat 25, respectiv 23 de locuri.)

Vești proaste pentru UE

În timp ce performanța de pe primul loc a lui Wilders îl plasează într-o poziție puternică pe măsură ce partidele intră în discuții de coaliție, perspectiva ca el să intre în guvernul olandez, sau să-l conducă în calitate de prim-ministru, nu este atât de clară.

Asta va depinde în cele din urmă dacă vreunul dintre celelalte 15 partide alese în Parlament este dispus să intre în coaliție cu Wilders, posibilitate pe care unele partide, inclusiv alianța Muncii-Verzi, de pe locul doi, au exclus-o.

Dar indiferent dacă liderul de extremă-dreapta câștigă puterea sau în ce calitate o va face, rezultatul alegerilor olandeze este o veste deosebit de proastă pentru Uniunea Europeană, care, alături de islam și imigrație, rămâne unul dintre dușmanii ideologici ai lui Wilders.

Paza de coastă din Italia a declarat duminică că a recuperat două cadavre și a salvat 57 de persoane în largul insulei Lampedusa, sursă foto: captură YT

Pe lângă campania pentru un referendum „Nexit” în stilul Brexit, Wilders pledează și pentru încetarea liberei circulații a forței de muncă în UE, plus reducerea ajutorului militar pentru Ucraina. Liderii naționaliști din Austria, Belgia, Italia, Franța, Germania și Spania s-au bucurat cu toții de perspectiva ca o altă voce naționalistă, anti-establishment, să se alăture rândurilor lor.

Wilders ar fi câștigat și pentru că restul politicienilor au spus că-l consideră potrivit pentru o alianță

Analiștii care au discutat cu TIME spun că perspectiva ca Olanda să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei rămâne puțin probabilă, cu sau fără Wilders la putere. Într-adevăr, guvernul olandez a alocat recent un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro, ducând sprijinul total al Haga pentru Ucraina la aproximativ 7,5 miliarde de euro.

În timp ce observatorii consideră că problemele abordate în campania lui Wilders, cum ar fi imigrația și costul vieții, sunt motivele pentru care acesta a reușit să obțină un astfel de sprijin neașteptat, amploarea victoriei sale poate fi, de asemenea, atribuită cel puțin, în parte, abordării rivalilor săi de centru-dreapta, care nu numai că au contribuit la amplificarea problemei pe care insista el cu migranți (succesoarea prim-ministrului în exercițiu, Mark Rutte, Dilan Yesilgöz, ea însăși o fostă refugiată, s-a angajat să reducă imigrația dacă va fi aleasă), dar au lăsat să se înțeleagă și că ar putea lucra alături de Wilders în coaliție.

Făcând acest lucru, centrul-dreapta a sperat poate să-l depășească pe Wilders printre alegătorii de dreapta. Tratându-l pe Wilders ca pe un partener de coaliție viabil, totuși, ei par să fi realizat exact contrariul.

Dacă guvernul olandes va fi condus de Wilders, UE va avea încă un partener dificil

Dacă Wilders va intra în guvernul olandez, va exista o linie mult mai dură în ceea ce privește cheltuielile și tratatele care sunt convenite în UE. privind politica de imigrație și azil.

Aproape sigur, Bruxelles-ul va avea un partener mult mai dificil în Olanda decât a avut în ultimii 13 ani sub Rutte. Dar chiar dacă Wilders este exclus din guvern și țara va ajunge cu o coaliție mai de stânga, cum ar fi una condusă de fostul comisar european Frans Timmermans, ar putea să fie dificil ca politica olandeză să mai fie puternic pro-europeană în acest moment.

Ce influență are Wilders în cele din urmă asupra Olandei – și, prin extensie, asupra Europei – se va afla în cele din urmă în funcție de rezultatul discuțiilor pentru coaliție, care se așteaptă să dureze luni de zile.

Sarah de Lange, profesor de politică la Universitatea din Amsterdam, a declarat pentru TIME într-un apel telefonic că, deși excluderea celui mai mare partid din guvern nu este ceva nou, amploarea victoriei lui Wilders va face ca discuțiile pentru o coaliție să fie foarte dificile. „Va însemna că această coaliție va include foarte probabil patru, dacă nu cinci, partide”, spune ea, ceea ce ar face guvernul vulnerabil la o eventuală diviziune.

De asemenea, aceste discuții riscă să creeze o criză de legitimitate pe care Wilders ar putea-o exploata. „Chiar dacă aceste partide l-ar putea exclude din guvern, asta ar putea însemna că alegătorii săi devin și mai nemulțumiți de democrație și de funcționarea ei, deoarece sunt alegătorii celui mai mare partid și sunt excluși”, spune de Lange.

Dacă Bruxelles-ul este îngrijorat de ascensiunea extremei drepte în Olanda și de ceea ce prevestesc acestea pentru alegerile europene de anul viitor, nu arată acest lucru.

„Continuăm să contam pe participarea puternică a Olandei în Uniunea Europeană”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. Dar victoria lui Wilders a revigorat dreapta populistă a Europei într-un moment în care mulți credeau că își pierde vlaga.

„Vântul schimbării a început să sufle!” a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o postare care sărbătoarea victoria lui Wilders. Ca răspuns, un utilizator al rețelei sociale a spus: „Să sperăm că vântul va sufla în toată Europa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`