Cel mai toxic soi de pește e vândut la liber în România, deși în vest a fost retras de la comercializare

Cel mai toxic soi de pește e vândut la liber în România, deși în vest a fost retras de la comercializare
Sursa foto: Pixabay

Tragedia de la Spitalul de Psihiatrie de la Murgeni atrage atenția asupra comercializării în magazinele din România a unui pește cu un grad ridicat de toxicitate care în statele din vest este interzis.

Pangasius e vândut cu 30 lei/kg în magazinele din România, însă puțini sunt cei care cunosc pericolele la care se supun când îl consumă.

Este pescuit în principal în Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri din lume, unde este expus la microorganisme extrem de toxice și la deversări care conțin metale grele, materiale plastice și reziduuri de pesticide, ceea ce este deosebit de alarmant se arată într-o interpelare la Parlamentul European.

Un alt motiv de îngrijorare este utilizarea veterinară în fermele piscicole a substanțelor farmacologice care sunt interzise în UE, potrivit Newsweek.ro.

Studiile și cercetările au arătat că acest pește poate fi, prin urmare, periculos, mai ales din cauza concentrațiilor mari de mercur, care l-ar face total nepotrivit copiilor.

Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora.

Un număr de supermarketuri italiene au decis să oprească vânzările de pangasius într-o mișcare similară cu cea a Carrefour Belgia.

Potrivit rapoartelor din Il Messaggero, retaileri italieni precum Esselunga au interzis deja vânzările, iar Coop a exclus pangasius din gama sa de marcă privată, conform unei știri difuzată încă din 2017 de IntraFish.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit miercuri după ce au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii. Alţi 29 de pacienţi sunt transferaţi la spitale din Bârlad și Vaslui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`