Ingredientul care nu trebuie pus niciodată în aluatul pentru cozonac. Multe gospodine îl folosesc la deserturi

Ingredientul care nu trebuie pus niciodată în aluatul pentru cozonac. Multe gospodine îl folosesc la deserturi
sursă foto: captură YT

Legumele și fructele sunt recomandate pentru nutrienții lor benefici, dar pot deveni toxice din cauza substanțelor folosite în recoltare sau depozitare.

Pesticidele din cojile de citrice pot fi toxice

Horticultorii avertizează că, deși fructele și legumele arată bine, ele conțin adesea până la zece pesticide diferite. Autoritățile sanitare au confirmat acest lucru prin teste. Din acest motiv, specialiștii recomandă evitarea adăugării cojilor de lămâie sau portocale în cozonac, chiar dacă rețetele le promovează pentru aromă.

Explicația este simplă: deși substanțele utilizate au rolul de a proteja culturile agricole, ele ajung în final în partea comestibilă a plantelor. Pentru a prelungi durata de depozitare, citricele sunt supuse tratamentului cu imazalil (E233), scrie Fanatik.ro.

Deși este recunoscut ca un pesticid cu efecte nocive, acesta este aprobat și utilizat în România. Astfel, se recomandă evitarea adăugării cojii de lămâie sau de portocală în cozonac. Cu toate acestea, există situații când pe ambalajul produselor se menționează expres faptul că fructele folosite nu au fost supuse tratamentului cu astfel de substanțe.

Pericolul concentrațiilor mari din citrice

„Citricele sunt tratate foarte mult după recoltare şi chiar dacă sunt avizate acele substanţe în laborator au ieşit de multe ori concentraţii foarte mari. Sigur, ni se atrage atenţia să nu folosim coaja lor şi bine ar fi să fie scris mare în punctele de vânzare, să fie atenţionaţi consumatorii, să nu mănânce coaja.

Dacă nu se respectă normele de folosire a acestor substanţe, perioadele optime de aplicare, de repaus, riscăm să transformăm un produs alimentar într-un produs toxic.

De aceea, trebuie să avem grijă de unde cumpărăm, ceea ce cumpărăm, să cunoaştem foarte bine trasabilitatea produsului, de la etapa de semănat şi până la recoltare, ce tratamente chimice au fost aplicate, dacă s-a respectat concentraţia şi dacă acela a fost produs fără tratamente chimice”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)