Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, în viziunea presei americane. USA Today îl descrie pe cel de la Craiova drept „bijuteria ascunsă a României”

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, în viziunea presei americane. USA Today îl descrie pe cel de la Craiova drept „bijuteria ascunsă a României”
Imagine de la Târgul de Crăciun din București. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Târgurile de Crăciun sunt un simbol al sărbătorilor de iarnă în marile orașe europene și atrag turiști din zone diverse.

Publicația americană USA Today a realizat o ierarhie a celor mai frumoase târguri de Crăciun de pe continent, iar printre ele este și cel de la Craiova.

Bratislava, Slovacia

Sărbătorile de iarnă sunt celebrate în cele trei târguri ale orașului, iar turiștii au posibilitatea de a face cumpărături în piața centrală, de a patina în Piața Hviezdoslavovo sau de a admira priveliștea panoramică de pe dealul Castelului din Bratislava. Bucatele tradiționale sunt nelipsite.

Budapesta, Ungaria

Cele mai populare târguri de Crăciun din capitala Ungariei sunt cea din Piața Vorosmarty și cea de lângă Bazilica Sfântului Ștefan. Turiștii se pot bucura de produse artizanale, dar și de celebre mâncăruri tradiționale, inclusiv de gulașul contimentat cu boia de ardei, de varză umplută și de alte specialități.

Copenhaga, Danemarca

În capitala daneză, târgul de Crăciun este găzduit de legendarul parc tematic Grădinile Tivoli, într-un peisaj desăvârșit de spectacole de lumini și brazi împodobiți. La tarabele cu mâncare există posibilități pentru toate gusturile, de la friptură de porc și până la turtă dulce sau așa-numitele aebleskiver (clătite daneze).

USA Today notează parcul de distracții creat în 1843 este o atracție în sine. Walt Disney spunea despre Grădinile Tivoli că au reprezentat o sursă de inspirație pentru construirea Disneyland.

Craiova, România

Jurnaliștii de la USA Today spun că, deși poate că târgul din București este mai cunoscut, cel de la Craiova este bijuteria ascunsă a României. Americanii spun că desenele căsuțelor Crăciun și gama diversă de tarabe cu mâncare și obiecte de artizanat transformă acest oraș într-un tărâm al minunilor.

În Piața Mihai Viteazul, decorul are o tematică inspirată de basmul Crăiasa Zăpezii, un peisaj de culori reci și înzăpezite, în timp ce Piața Frații Buzești ne oferă culori mai calde și mai vesele.

În Piața Shakespeare, publicul se poate bucura de cea mai mare roată din România.

Dresda, Germania

Datează de 600 de ani și se crede că este cel mai vechi târg din Germania. Atmosfera este întregită de cântece, povestiri și sute de tarabe decorate festiv. Din meniu nu lipsesc pâinea tradițională germană și pflaumentoffel, o figurină comestibilă realizată din prune uscate.

Praga, Cehia

Capitala Cehiei are mai multe târguri de Crăciun, dar jurnaliștii americani le recomandă pe două dintre ele, cel din Piața Centrului Vechi și cel din Piața Wenceslas. Tarabele completează inegalabila atmosferă pragheză cu delicii pentru toate gusturile, iar aromele de șuncă prăjită, cârnați și găluște cu carne plutesc în aer.

Salzburg și Viena, Austria

Târgurile de Crăciun din Austria sunt celebre în tot Occidentul. La Salzburg, tarabele sunt pline de produse artizanale și mâncăruri delicioase, inclusiv migdale prăjite, castane prăjite și mere coapte. Nu lipsesc muzica și expozițiile. Evenimente similare sunt și la Viena, care expune în fiecare an în fața primăriei câte un brad donat de o altă provincie austriacă. Aici copiii se pot bucura inclusiv de trenul cu reni, iar cuplurile se pot săruta sub Herzerlbaum, sau arborele inimii.

Strasbourg, Franța

Strasbourg nu se numește degeaba „capitala Crăciunului”. Târgurile instalează sute de tarabe pe străzile iluminate din centrul vechi, într-un peisaj feeric. Place Broglie, cea mai veche dintre piețe, fondată în 1570, este de neratat. Printre altele, turiștii pot savura turtă dulce tradițională, pizza la foc de lemne și covrigei.

Vilnius, Lituania

La târgul de Crăciun din Piața Catedralei de la Vilnius, turiștii se pot bucura de deosebitele dulciuri lituaniene, produse din ceară de albine, miere naturală, dar își pot cumpăra și produse lucrate manual. USA Today recomandă prăjiturile lituaniene și biscuții de mac care se servesc de obicei cu lapte de mac în Ajun.

Zagreb, Croația

În capitala croată sunt peste 25 de târguri de Crăciun. Tarabele vând meșteșuguri unice, dar și specialități ale bucătăriei regionale. Printre cele mai cunoscute sunt kobasice (cârnat de porc), sarmalele și strukli (produse de patiserie umplute cu brânză de vaci și smântână), care se asortează numai bine cu kuhano vino (vin fiert cu condimente și fructe uscate).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`