După ce furtuna de săptămâna trecută, de la Marea Neagră, a adus pe o plajă din Constanța un pachet în care, cel mai probabil, sunt droguri, anchetatorii spun că ar fi vorba de peste un kilogram de cocaină. Pe piața neagră, aceasta ar valora 500.000 de euro. În continuare nu se știe cum ar fi putut să ajungă pe țărm, așa cum nu se știe nimic nici despre cele două tone de cocaină aduse la mal, tot de furtună, în 2019.
“Polițiștii au fost sesizați că pe o plajă din municipiul Constanța a fost găsit un pachet cu o substanță albă, susceptibilă a avea efecte psihoactive, sigilat într-o folie de plastic transparentă.
Pachetul a fost ridicat, în vederea continuării cercetărilor, fiind preluat de DIICOT și de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară, pentru Adevărul.
Pachetul cântărește 1.028 de grame și se bănuiește că ar fi vorba despre cocaină, însă o expertiză de laborator va stabili exact despre ce substanță este vorba și de unde provine aceasta.
Neoficial, anchetatorii spun că ar fi vorba de un colet provenit din lotul descoperit în martie 2019, tot în Marea Neagră. La acea dată, au fost recuperate din mare si au ajuns la mal, aduse tot de furtună, aproape două tone de cocaină cu o puritate de 90 la sută, provenite din Brazilia.
S-a stabilit că traficanții aduceau drogurile cu vaporul, le ancorau efectiv în Marea Neagră, le montau GPS, iar de aici erau recuperate cu bărcile de complici români și sârbi.
Totul a ieșit la iveală în urma unei furtuni care a răsturnat una din bărcile traficanților. Speriați, aceștia au abandonat-o la Sfântu Gheorghe, cu 100 de kilograme de cocaină în ea, iar cantitatea rămasă nerecuperată în mare a fost împrăștiată de furtună pe tot litoralul românesc.
Un număr de 14 persoane, printre care se numără polițiști dar și cetățeni străini, au fost trimise în judecată. Procesul este pe rolul Tribunalului Tulcea de trei ani.
Mare parte dintre traficanții inițial arestați au fost plasați în arest la domiciliu sau eliberați, pentru că procesul s-a tergiversat atât de mult încât nici măcar nu s-a ajuns la judecata pe fond.
Experții au însă dubii că un pachet cu droguri ar fi putut pluti patru ani pe mare, fără să se scufunde.