Șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului riscă o amendă între 580 și 725 de lei și suspendarea carnetului de conducere pentru 30 de zile. Totuși, legislația rutieră prevede situații excepționale în care e permisă trecerea pe culoarea roșie.
Șoferii pot trece pe roșu când semaforul e pe direcția lor de mers, dar nu li se adresează. De exemplu, explică ProMotor, sunt intersecții unde e amplasat câte un semafor pentru fiecare direcție de deplasare. Astfel, există semafor pentru cei care virează la dreapta, pentru stânga sau pentru mers înainte. Dacă tu mergi înainte și ai acest drept, poți trece chiar dacă semaforul pentru viraj la dreapta sau la stânga este roșu. La fel și în cazul celor care virează. Dacă semaforul dedicat lor este verde dar cel pentru mers înainte e roșu, pot trece.
Și semaforul verde intermitent la dreapta dă șoferului dreptul, atunci când clipește alternativ, să intre în intersecție, chiar dacă semaforul mare e roșu. Condiția e ca șoferul să acorde prioritate pietonilor și mașinilor care au drept de trecere.
De asemenea, poate fi ignorată culoarea roșie a semaforului dacă acesta e amplasat pe un drum privat. În această situație, semaforul reprezintă o convenție, nu o regulă. Totuși, el nu e pus degeaba acolo, așa că indicat e să fie respectată culoarea lui.
Legislația rutieră mai permite trecerea pe culoarea roșie a semaforului când este o situație de urgență. Totuși, numai anumite categorii de vehicule au acest drept: mașinile de poliție, jandarmerie, frontieră, protecție civilă, medicină legală, salvarea, mașinile de pompieri, coloanele oficiale însoțite de vehicule de poliție, mașinile de armată, mașinile care transportă deținuți, mașinile SRI și SPP, mașinile de serviciu ale procurorilor. Și chiar și acestea trebuie să aibă semnalele luminoase și sonore pornite și o situație de urgență care să justifice deplasarea în viteză.
O ultimă situație în care e permisă trecerea pe culoarea roșie a semaforului e aceea în care intersecția e dirijată de un polițist.
În schimb, legislația nu permite șoferului să treacă pe roșu dacă are o situație de urgență, de exemplu dacă transportă pe cineva foarte bolnav sau o gravidă în travaliu.
În astfel de situații, trecerea pe roșu se sancționează, dar șoferii pot solicita în instanță anularea amenzii. Judecătorul va fi cel care va anula sancțiunea, dacă e convins că au existat motive întemeiate pentru încălcarea legislației.