Află cum să folosești subtitrările pentru învățarea limbilor străine și să îți îmbunătățești rapid abilitățile de înțelegere, gramatică și vocabular. Atenție însă – există limitări!
Cauți noi modalități de a-ți accelera călătoria de învățare a limbilor străine? Atunci pornește subtitrările atunci când vizionezi filme!
Un studiu din 2016 a arătat că, după ce au vizionat un singur episod al unui serial TV cu subtitrare în limba engleză, un grup de studenți ESL a înregistrat o îmbunătățire de 17% în ceea ce privește înțelegerea, comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru.
Așadar, cum poți profita de acest instrument fantastic de învățare a limbilor străine? Vom detalia tot ce trebuie să știi despre utilizarea subtitrărilor, așa că poți continua să citești, pentru a afla mai multe.
Subtitrările sunt atât de utile pentru înțelegerea limbii încât, într-un sondaj din 2022, 74% dintre americani au declarat că subtitrările îi ajută să înțeleagă intriga emisiunilor TV în limba engleză.
Așadar, în timp ce subtitrările sunt un instrument excelent pentru a spori înțelegerea a ceea ce spun actorii, eficiența lor pentru a învăța o nouă limbă depinde de modul în care le folosești. Haide să vedem cum le accesezi întregul potențial.
Atunci când vizionezi conținut subtitrat, concentrează-te asupra structurilor de propoziții și urmărește vocabularul și expresiile nefamiliare.
Ori de câte ori descoperi cuvinte noi, consideră că reprezintă o oportunitate de a învăța. Pe lângă faptul că îți oferă o referință la îndemână pentru studiul viitor, luarea de notițe te ajută să reții cunoștințele mai eficient. Poți utiliza chiar și funcția de vocabular din aplicația Preply pentru a nota noile cuvinte. Apoi, poți verifica definiția și te poți testa mai târziu asupra acesteia.
În loc să vizionezi un film de trei ore cu subtitrări o dată la șase luni, fă din vizionarea de conținut subtitrat o parte obișnuită a rutinei tale de învățare a limbilor străine. Practicarea învățării spațiate (studiind des, dar în reprize scurte) îți va îmbunătăți abilitățile de ascultare, îți va extinde vocabularul și îți va îmbunătăți gramatica.
De exemplu, încearcă să vizionezi un scurt reportaj de știri cu subtitrări în timp ce te deplasați în fiecare zi spre serviciu. Alternativ, ai putea să îți rezervi treizeci de minute în fiecare duminică pentru a viziona un sitcom cu subtitrare.
Atunci când întâlnești ceva nou, pune pauză și redă secțiuni din conținut. Acest lucru îți va permite să notezi orice cuvânt pe care nu îl înțelegi, astfel încât să poți revizui cu profesorul tău sau folosind resurse online.
Shadowing (repetarea dialogului după ce îl auzi) este o modalitate excelentă de a te asigura că adaugi intonația și ritmul corect în propriul tău discurs. Prin urmare, nu ezita să repeți expresii noi atunci când le auzi. Nu uita – practica duce la perfecțiune.
Asigură-te că vizionezi videoclipuri care se potrivesc cel mai bine nivelului tău de competență, intereselor și obiectivelor de învățare pentru a te menține implicat.
Dacă te afli la începutul călătoriei de învățare a limbii, încearcă să începi cu emisiuni pentru copii sau filme de animație, deoarece acestea conțin un vocabular mai simplu și un ritm de vorbire mai lent. Pe măsură ce îți îmbunătățești nivelul de cunoaștere, îți recomandăm să vizionezi conținut mai complex, cum ar fi drame, documentare și filme.
Din fericire, găsirea conținutului subtitrat este mai ușoară ca niciodată. Indiferent dacă preferi filmele, emisiuni TV sau videoclipuri educaționale, ai la dispoziție o multitudine de resurse. Aruncă o privire mai jos la unele dintre cele mai bune opțiuni pentru învățarea subtitrată.
Următoarele platforme de streaming de top au foarte mult conținut video subtitrat:
La Preply, mulți dintre angajații noștri folosesc emisiuni TV cu subtitrare pentru a învăța limbi străine. Iată care sunt recomandările echipei noastre dacă înveți limba engleză:
Există câteva site-uri web și aplicații extraordinare, concepute special pentru a te ajuta să înveți limbi străine prin intermediul videoclipurilor subtitrate. Printre opțiunile bine cunoscute se numără:
Pe lângă videoclipurile cu pisici drăguțe, YouTube oferă tone de canale care creează conținut special pentru cursanții de limbi străine. Tot ce trebuie să faci este să activezi subtitrările și ești gata de învățare. Alegerile noastre de top includ:
De asemenea, multe dintre clipurile încărcate pe YouTube oferă, în general, subtitrări în mai multe limbi. Dar reține că subtitrările din unele videoclipuri sunt generate automat cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere automată a vorbirii de pe YouTube. Din păcate, această funcție nu este întotdeauna precisă, în special în cazul limbilor care au structuri complexe sau atunci când videoclipul are zgomot de fundal, accente sau vorbire rapidă. Cu toate acestea, YouTube este una dintre cele mai bune resurse gratuite pentru a învăța limbi străine cu subtitrare.
Pornirea subtitrărilor în timp ce te bucuri de emisiunile preferate, de filme noi sau de documentare captivante este o modalitate excelentă de a îți îmbunătăți abilitățile. Cu toate acestea, cea mai mare problemă în a te obișnui cu subtitrările este că acestea nu există în viața reală.
Conversațiile cu potențialii clienți sau cu părinții partenerului tău nu au indicii textuale, așa că vei avea nevoie de un ajutor suplimentar pentru a-ți atinge obiectivele. Dacă dorești să stăpânești o nouă limbă străină online, fără să îți golești portofelul sau să îți sacrifici programul ocupat, atunci oprește-te din căutat – soluția este Preply.
Preply este specializat în a te pune în legătură cu tutori de limbi străine experți, care îți oferă lecții 1 la 1, adaptate la nivelul tău de competență, interesele și obiectivele de învățare. De asemenea, poți alege tutori pe baza unui preț și a unui timp care îți convine.
În plus, tutorii creează un mediu prietenos și încurajator pentru a te asigura că devii rapid un vorbitor încrezător – indiferent de experiența ta anterioară în limba respectivă. Așa că nu uita, deși subtitrările sunt utile, ele nu te pot duce decât până la un anumit punct.
O altă problemă legată de subtitrări este viteza și sincronizarea lor. Acestea pot fi copleșitoare, în special pentru începători. O strategie este să redai părțile dificile sau să reduceți viteza de redare (dacă este disponibilă). Făcând oricare dintre aceste două acțiuni, reușești să citești și să asculți dialogul în ritmul propriu.
În timp ce subtitrările sunt un mare ajutor, dacă te bazezi prea mult pe ele, asta îți poate împiedica progresul. După cum am menționat anterior, subtitrările nu există în realitate, așa că este important să reduci treptat, în timp, dependența de ele.
De exemplu, poți începe prin a viziona videoclipuri cu subtitrări, apoi vizionându-le din nou fără subtitrări, pentru a consolida ceea ce ai învățat. După ce ai făcut acest lucru de câteva ori, vizionează noi clipuri fără subtitrări pentru a vedea cum te descurci.
Propozițiile complexe și expresiile idiomatice pot fi derutante, chiar și cu ajutorul subtitrărilor. Pentru fiecare nivel de învățare a limbii, diferite strategii te pot ajuta să înțelegi fraze și expresii complicate:
Începători
Cursanți intermediari
Cursanți avansați
Indiferent dacă ești începător sau avansat, includerea subtitrărilor în rutina ta de învățare a limbilor străine îți poate stimula progresul. Urmărind în mod activ filme, emisiuni TV și videoclipuri cu subtitrări, îți poți îmbunătăți înțelegerea auditivă, poți înțelege nuanțele de pronunție și îți poți extinde vocabularul fără efort.
Nu uita să urmezi sfaturile din acest articol și să vezi vizionarea televizorului sau a filmelor cu subtitrări ca pe o experiență distractivă, dar educativă. Profită de oportunitatea de a viziona filmele sau emisiunile TV preferate în timp ce te scufunzi în limbă. Să nu îți fie teamă să derulezi înapoi, să pui pauză și să repeți după cum este necesar pentru a înțelege pe deplin sensul și contextul.
De asemenea, nu uita de limitările subtitrărilor și împinge-te să încerci alte instrumente și tipuri de învățare cât mai mult posibil. Dacă ai nevoie de sprijin suplimentar sau de un impuls de încredere înainte de următoarea conversație din viața reală, un tutore Preply este întotdeauna gata să te ajute.
Sursă: Preply