Majoritatea prizonierilor palestinieni pe care Israel își propune să-i elibereze au 17 sau 18 ani și sunt bărbați

Majoritatea prizonierilor palestinieni pe care Israel își propune să-i elibereze au 17 sau 18 ani și sunt bărbați

Deși acordul inițial părea să permită eliberarea a 150 de persoane, majoritatea femei și copii, guvernul israelian a numit 300 de persoane care ar putea să fie eliberate. O analiză BBC a listei arată că „majoritatea au 17 sau 18 ani, cu intervalul general de vârstă 14-59 de ani. Majoritatea deținuților – 274 din 300 – sunt bărbați.”

Ori vor fi eliberați acum, ori nu vor mai fi eliberați deloc

Infracțiunile de care au fost acuzați includ „tentativa de omor, aruncarea unei bombe, crearea unui obiect exploziv sau incendiar, aruncarea cu pietre, contactul cu o organizație ostilă, vătămarea corporală gravă și incendierea pe motive naționaliste”.

Times of Israel relatează că guvernul a dezvăluit mai multe mecanisme în jurul eliberării acestora, „cabinetul de război al primului ministru Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz decid asupra identității prizonierilor care urmează să fie eliberați în fiecare fază.”

Acesta notează și că „prizonierii palestinieni de pe listă care nu vor fi eliberați până la sfârșitul schimburilor dintre Israel și Hamas, nu vor mai fi eliberați”.

Asta sugerează o perioadă neliniștită de așteptare atât pentru familiile palestiniene, cât și pentru cele israeliene, în timp ce acestea așteaptă să vadă care ostatici și deținuți sunt eliberați. Se crede că Hamas deține aproximativ 240 de israelieni care au fost răpiți la 7 octombrie.

Hamas va elibera 50 de femei și copii cu vârsta sub 19 ani în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, a anunțat gruparea militantă într-un comunicat inițial, citat de Reuters.

Traficul aerian se va opri complet în sudul Gazei în timpul celor patru zile și pentru perioade zilnice de șase ore în nord, a spus Hamas.
Sute de camioane vor avea voie să transporte ajutoare umanitare în toate zonele din Gaza.

Biden le-a mulțumit Qatarului și Egiptului pentru negocierile cu ambele părți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`