Suspiciuni privind autenticitatea și legalitatea caviarului provenit de la sturionii din țările europene / România, pe lista țărilor unde se încalcă masiv normele internaționale

Suspiciuni privind autenticitatea și legalitatea caviarului provenit de la sturionii din țările europene / România, pe lista țărilor unde se încalcă masiv normele internaționale

Aproximativ jumătate din tot caviarul vândut de unele țări din Europa de Est, în care sturionii sunt nativi, poate proveni din pește pe cale de dispariție capturat ilegal, este etichetat în mod fals sau nici măcar nu este caviar, arată un studiu, citat de United Press Internațional.

Analizele genetice și izotopice ale mostrelor din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina – națiuni care se învecinează cu populațiile de sturioni sălbatici rămase – de către o echipă de experți au găsit dovezi pe scară largă că normele internaționale care impun ca caviarul vândut comercial să fie de la sturioni din crescătorie sunt „activ” încălcate, conform cercetării publicate în revista Current Biology.

Oamenii de știință de la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Grădinii Zoologice și a Faunei Sălbatice din Berlin au descoperit că mai mult de o cincime din 149 de mostre de caviar și carne de sturion achiziționate atât online, cât și în persoană din piețe, magazine, restaurante, baruri și puncte de vânzare de acvacultură provin de la sturioni capturați în sălbăticie, în toate cele patru națiuni.

Echipa a constatat, de asemenea, că 29% au încălcat reglementările Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție, inclusiv caviarul etichetat ca specie greșită de sturioni sau țara de origine greșită. O treime dintre eșantioane au pretins în mod fraudulos că sunt „sălbatice” atunci când au fost efectiv cultivate.

„Rezultatele noastre indică o cerere continuă pentru produse de sturioni sălbatici, ceea ce este alarmant, deoarece aceste produse pun în pericol populațiile de sturioni sălbatici”, au scris autorii raportului.

Statutul icrelor de sturion, sau caviar, ca o delicatesă rară și foarte căutată continuă să pună presiune asupra populațiilor sălbatice rămase din Europa, piața ignorând sau eludând legile internaționale menite să le protejeze, au anunțat oamenii de știință de la Institutul Leibniz din Berlin.

„Cererea persistentă alimentează braconajul și indică faptul că consumatorii nu acceptă pe deplin produsele de acvacultură ca înlocuitori. În plus, caviarul fiind vândut cu încălcarea obligațiilor CITES și ale Uniunii Europene pune sub semnul întrebării eficacitatea controalelor în general și a sistemului de etichetare în special”.

Trei dintre mostrele echipei, prelevate dinRomânia dintr-un fel de mâncare numit „supă de sturioni”, s-au dovedit a fi somn și biban de Nil și nu conțineau sturioni.

Autorii au spus că amploarea activității ilegale de braconaj sugerată de descoperirile lor ar putea indica că vânzătorii locali de fructe de mare se angajează în pescuit ilegal, deoarece veniturile obținute din operarea în mod legitim au fost inadecvate.

Ei au criticat o probabilă lipsă de aplicare a legii, din cauza fie că braconajul ilegal este o prioritate scăzută pentru autorități, fie că nu aveau instrumente pentru a urmări originea peștelui, chiar dacă au investigat.

Caviarul sălbatic a fost interzis după ce braconajul de sturioni aproape a distrus peștele. Celelalte patru specii producătoare de caviar din Europa, beluga, rusă, stelata și sterletul – găsite numai în fluviul Dunărea și Marea Neagră – au beneficiat de protecție CITES în ultimii 25 de ani, care a fost întărită în 2000 cu o reglementare internațională strictă.

„Deși braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice sunt adesea considerate o problemă în țările în curs de dezvoltare, aceste constatări arată că o proporție mare de produse de sturioni braconați provine din UE și din statele candidate la aderare”, au scris autorii.

„Controlul comerțului cu caviar și sturioni în UE și statele candidate trebuie îmbunătățit urgent pentru a se asigura că populațiile de sturioni dunăreni vor avea un viitor. „Starea de conservare a populațiilor de sturioni dunăreni face ca fiecare individ să fie important pentru supraviețuirea lor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)