Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă

Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Sursa foto: Eurostat

Bulgaria şi România ocupă ultimele poziții la producția de lapte pe cap de vacă la nivelul UE. Producţia este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) şi Estonia (10.128 de kilograme). La polul opus se situează Bulgaria (3.621 de kilograme) şi România (3.367 de kilograme).

Fermele din UE au produs aproximativ 160,0 milioane de tone de lapte crud în 2022, ceea ce indică o scădere de la an la an de 0,3 milioane de tone. Această relativă stabilitate a contrastat cu creșterea constantă a producției din 2010, potrivit Eurostat.

Marea majoritate a laptelui crud (149,9 milioane de tone) a fost livrat fabricilor de lapte, restul fiind folosit direct în ferme. A fost folosit pentru a produce o gamă de produse lactate proaspete și fabricate.

Printre alte produse, fabricile de lapte au produs 22,5 milioane de tone de lapte de consum în 2022; 7,7 milioane de tone de produse lactate acidulate din 6,0 milioane de tone de lapte integral și 1,7 milioane de tone de lapte degresat; 2,3 milioane de tone de unt din 46,4 milioane de tone de lapte integral: și 10,4 milioane de tone de brânză din 59,2 milioane de tone de lapte integral și 16,9 milioane de tone de lapte degresat. Împreună, producția de brânză și unt a folosit 70% din tot laptele integral disponibil pentru fabricile de lapte din UE.

Dintre țările UE, Germania a fost cel mai mare producător de lapte de băut (19% din totalul UE), unt (20%), produse lactate acidulate precum iaurturile (29%) și brânză (22%). Franța a fost al doilea mare producător atât de unt, cât și de brânză (18% din total pentru fiecare produs).

Germania, împreună cu Spania (15% din totalul UE), Franța (13%), Italia (11%) și Polonia (9%) au reprezentat două treimi din laptele de consum produs în UE în 2022.

Alte țări UE au fost producători cheie de alte produse lactate proaspete și prelucrate: Olanda a fost al doilea cel mai mare producător de produse lactate acidulate din UE (15% din total), al patrulea ca mărime de brânză (9%) și al cincilea dintre unt (10%), în timp ce Irlanda a fost al treilea producător de unt (13% din totalul UE) și al cincilea ca mărime de produse lactate acidulate (7%).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`