Oamenii de știință au deslușit misterul durerilor de cap din cauza vinului roșu

Oamenii de știință au deslușit misterul durerilor de cap din cauza vinului roșu
Sursa foto: Shutterstock

Pentru filozoful grec Celsus, vinul a fost răspunsul la nesfârșite afecțiuni, de la oboseală și febră la tuse și constipație. Dar, în ciuda puterilor sale de vindecare, vinul roșu, ar putea provoca o ciudată durere de cap.

Ficatul produce o substanță care poate provoca durere de cap

Cercetătorii analizează flavonoizii fenolici ca fiind vinovați pentru durerile de cap care apar imediat după un pahar sau două de vin roșu.
Acum, cercetătorii cred că au găsit motivul pentru care vinul – vinul roșu, în special – provoacă dureri de cap atât de rapide și nemeritate.

Când ficatul descompune un anumit ingredient, produce o substanță care are aceleași efecte ca un medicament folosit pentru a-i face pe alcoolici să se simtă îngrozitor dacă beau.

„Credem că suntem în sfârșit pe drumul cel bun pentru a explica acest mister vechi de milenii”, a spus Morris Levin, directorul Centrului pentru dureri de cap de la Universitatea din California, San Francisco. „Următorul pas este testarea științifică asupra persoanelor care dezvoltă aceste dureri de cap.”

Durerile de cap de la vinul rosu sunt diferite de soiul de mahmureală obișnuită. Nu așteaptă până a doua zi, pot lovi la 30 de minute după ce amatorii de vin au băut doar unul sau două pahare mici.

Există și un medicament care le dă aceeași senzație alcoolicilor

Taninurile, sulfiții, flavonoidele fenolice și aminele biogene au fost toate suspectate. Până acum, niciunul nu a fost considerat un declanșator clar.

Cercetătorii americani au spus că s-au concentrat asupra flavonoidelor fenolice, compuși care derivă din sâmburi și piele de struguri și care contribuie la culoarea, gustul vinului roșu. Nivelurile de flavonoide pot fi de 10 ori mai mari în vinurile roșii decât în vinurile albe, făcându-le candidați principali pentru a provoca dureri de cap imediate.

Când oamenii beau vin, alcoolul este metabolizat în acetat în două etape. Primul transformă alcoolul sub formă de etanol în acetaldehidă. Al doilea transformă acetaldehida în acetat. Enzime specifice din ficat orchestrează fiecare dintre aceste procese.

Un flavanol numit quercetină, care se găsește aproape exclusiv în vinul roșu, este procesat în organism în diferite substanțe. Una dintre acestea, glucuronida de quercetină, sa dovedit a fi deosebit de eficientă în blocarea enzimei care transformă acetaldehida în acetat.

Aceasta ar putea fi cheia pentru rezolvarea misterului. Odată cu suprimarea enzimei cruciale, acetaldehida toxică se acumulează în fluxul sanguin, cred oamenii de știință. La niveluri ridicate, acest lucru provoacă dureri de cap, greață, înroșirea feței și transpirație.

De fapt, un medicament numit disulfiram blochează aceeași enzimă și este folosit pentru a trata alcoolicii producând aceleași simptome dacă ei beau.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`