Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă. Care este abordarea cea mai eficientă și ce responsabilități au polițiștii

Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă. Care este abordarea cea mai eficientă și ce responsabilități au polițiștii
Sursa Foto: Facebook/ DGPMB

Românii sunt dispuși să recurgă la orice mijloace pentru a scăpa de amenzile de circulație. Mulți dintre aceștia se întreabă care sunt, de fapt, cele mai eficiente metode în acest context.

Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă

Polițistul nu s-a legitimat

Sunt șoferi care pretind că polițistul nu s-a legitimat corect în momentul opririi, însă legea contrazice această afirmație.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu polițistul este obligat să prezinte insignă sau legitimația de serviciu, după caz, pentru a-și face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepția situațiilor în care rezultatul intervenției sau siguranță ulterioară a polițistului ar fi periclitată”, precizează Legea 218/2001, Art. 41.

Ca atare, agentul de poliție se legitimează prin purtarea la vedere a insignei. Și chiar dacă declinarea numelui și funcției nu se face imediat, asta nu înseamnă că nu poate sancționa o abatere de la lege, notează promotor.ro.

Polițistul nu a purtat cascheta

Conform legii, agenții de poliție trebuie să poarte echipamentul complet în timpul serviciului, inclusiv cascheta. Cu toate acestea, și în cazul în care nu poartă caschetă, agentul de poliție poate constata încălcarea legii și să o sancționeze.

Prin urmare, nu există niciun temei legal ca șoferii să ridice această problemă pentru a evita o amendă.

Polițistul a efectuat un control fără motiv

Unii șoferi devin furioși în momentul în care sunt opriți pentru un control de rutină. Unii au impresia că că dacă nu au încălcat nicio regulă de circulație, polițistul nu are niciun motiv să-i controleze.

Chiar și așa, legea permite polițiștilor să oprească orice vehicul pentru a verifica documentele conducătorului auto sau chiar pentru a percheziționa vehiculul, asta în cazul în care au suspiciunea că în acesta se ascund droguri.

Polițistul trebuie să prezinte ordinul de serviciu și omologarea aparatului radar

Unii șoferi solicită polițistului să le prezinte aceste documente, dar conform legii, ele sunt pentru uzul intern al poliției și pot fi solicitate doar în instanță.

Polițistul trebuie să sancționeze doar o singură faptă

Sunt șoferi care consideră că dacă sunt opriți pentru viteză, nu pot fi amendați și pentru că nu poartă centură. Însă, conform Codului Rutier, un șofer poate fi amendat pentru fiecare încălcare a legii.

De reținut faptul că niciuna dintre aceste tactici nu are șanse reale de a împiedica un polițist să aplice o amendă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”