Procedura de ratificare a aderării Suediei la NATO a fost amânată în parlamentul turc

Procedura de ratificare a aderării Suediei la NATO a fost amânată în parlamentul turc
Foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Comisia de Afaceri Externe a parlamentului turc a amânat votul privind candidatura Suediei pentru aderarea la NATO, o nouă acțiune care blochează speranțele țării nordice de a se alătura alianței occidentale după 18 luni de așteptare, potrivit Aljazeera.

Președintele Fuat Oktay a spus că comisia va purta discuții suplimentare și că ar putea aduce proiectul de lege din nou pe ordinea de zi săptămâna viitoare, dar nu a stabilit un calendar clar.

„Pentru ca toți politicienii noștri să aprobe aderarea Suediei la NATO, trebuie să fie pe deplin convinși. Vom discuta toate acestea în [următoarea] ședință a comisiei [pe această problemă]”, a declarat Oktay reporterilor după ore de dezbatere joi.

Comisia, care este controlată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan – poate adopta proiecte de lege cu majoritate simplă. Acesta poate invita ambasadorul suedez să informeze parlamentarii dacă este necesar și dacă regulamentele parlamentului permit, a spus Oktay.

Erdogan a declarat luna aceasta că va încerca să faciliteze procesul de ratificare, dar a adăugat că Suedia nu a luat suficiente măsuri împotriva grupărilor armate kurde.

Pentru ratificare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisie înainte de a fi supus unui vot complet în parlament, care ar putea veni zile sau săptămâni mai târziu.

Erdogan va semna apoi legea pentru a încheia procesul, a cărui durată i-a frustrat pe aliații Ankarei și a testat legăturile sale occidentale.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru a se alătura alianței, un candidat trebuie să fie aprobat de toți membrii actuali. În timp ce aderarea Finlandei a fost aprobată în aprilie, Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererea de aderare a Suediei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`