Ucraina minimizează numărul morților și răniților în război și spune că au murit 30.000 de oameni, dar un raport din august al americanilor contrazice ultimele date și arată că numărul celor decedați ajunsese deja la 70.000

Ucraina minimizează numărul morților și răniților în război și spune că au murit 30.000 de oameni, dar un raport din august al americanilor contrazice ultimele date și arată că numărul celor decedați ajunsese deja la 70.000
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Peste 30.000 de soldați ucraineni ar fi murit de la începutul războiului din Ucraina, iar numărul celor răniţi este de aproximativ 100.000, a declarat un grup civic ucrainean, potrivit Sky News. Doar că americanii au cifrele lor și ele arată că măcelul este mult mai grav. În doar un an și jumătate, decesele militare ale Ucrainei au depășit deja numărul trupelor americane care au murit în cele aproape două decenii în care unitățile americane au fost în Vietnam (aproximativ 58.000)

Numărul total al soldaților uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu 18 luni este de aproape 500.000

În august, potrivit New York Times, oficialii americani au declarat că în Ucraina s-au înregistrat 70.000 de morți și între 100.000 și 120.000 de răniți, până la acea dată.

Numărul total al soldaților uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu 18 luni este de aproape 500.000, au spus oficialii americani, un bilanț uluitor.

Oficialii au avertizat că cifrele victimelor au rămas dificil de estimat, deoarece se crede că Moscova își subestima în mod obișnuit morții și răniții de război, iar Kievul nu dezvăluie cifre oficiale. Dar ei au spus că măcelul s-a intensificat în acest an în estul Ucrainei și a continuat într-un ritm constant pe măsură ce contraofensiva continuă.

Pierderile militare ale Rusiei, au spus oficialii, se apropie de 300.000. Numărul include până la 120.000 de morți și între 170.000 și 180.000 de militari răniți. Cifrele rusești depășesc cifrele ucrainene, pe care oficialii le estimează la aproape 70.000 de morți și 100.000 până la 120.000 de răniți.

Însă rușii depășesc numărul ucrainenilor pe câmpul de luptă cu aproape trei la unu, iar Rusia are o populație mai mare din care să-și reînnoiască rândurile.

Cea mai recentă estimare publică a victimelor a administrației Biden a venit în noiembrie, când generalul. Mark A. Milley, președintele Statului Major, a declarat că peste 100.000 de soldați de fiecare parte au fost uciși sau răniți de la începutul războiului în februarie 2022. La acea vreme, oficialii au spus în privat că cifrele erau mai aproape de 120.000 uciși și răniți.

Dar acest număr a crescut în timpul iernii și primăverii, când cele două țări au transformat orașul din estul Bakhmut într-o baie de sânge. Sute de militari au fost uciși sau răniți pe zi timp de câteva săptămâni, au declarat oficialii americani.

În primele două săptămâni ale contraofensivei, până la 20% din armele trimise de Ucraina pe câmpul de luptă au fost avariate sau distruse, potrivit oficialilor americani și europeni. Pierderile au inclus unele dintre formidabilele mașini de luptă occidentale – tancuri și vehicule blindate de transport de trupe – pe care ucrainenii contau pentru a-i învinge pe ruși.

Mai semnificativ, mii de militari au fost uciși sau răniți, au spus oficialii.

Numărul morților Ucrainei a depășit deja numărul trupelor americane care au murit în aproape 20 de ani în Vietnam

În doar un an și jumătate, decesele militare ale Ucrainei au depășit deja numărul trupelor americane care au murit în cele aproape două decenii în care unitățile americane au fost în Vietnam (aproximativ 58.000) și este aproximativ egal cu numărul forțelor de securitate afgane ucise pe parcursul întregului război din Afganistan, din 2001 până în 2021 (aproximativ 69.000).

Numărul de morți și răniți reflectă cantitatea de muniție letală cheltuită de ambele părți. Mii de cartușe de artilerie sunt trase în fiecare săptămână, tancurile lovesc clădirile, minele anti-terre sunt peste tot și dronele plutesc deasupra capului și scot trupe de dedesubt. Când are loc o luptă apropiată, seamănă cu bătăliile din Primul Război Mondial: brutale și adesea desfășurate în tranșee.

Cifrele indică, de asemenea, o lipsă de îngrijire medicală rapidă în prima linie. Soldații răniți sunt din ce în ce mai greu de evacuat, având în vedere cât de multă artilerie și focuri de armă se consumă. Spre deosebire de războaiele americane din Afganistan și Irak, în care forțele americane au respectat cu strictețe evacuarea victimelor într-o oră într-o unitate medicală bine aprovizionată, nu există o astfel de capacitate în Ucraina.

În schimb, trupele rănite sunt adesea aruncate în orice vehicul disponibil sau părăsesc frontul pe jos. În unele cazuri, răniții și morții sunt lăsați pe câmpul de luptă, deoarece medicii nu pot ajunge la ei. Spitalele și stațiile de ajutor sunt adesea copleșite.

Și în toată Ucraina, în orașele mari și satele rurale, aproape toată lumea cunoaște o familie care a pierdut pe cineva în lupte. Florile uscate de la înmormântări rămân pe drumuri, iar cimitirele se umplu în fiecare colț al țării.

Cifrele estimate pentru Ucraina și Rusia se bazează pe imagini din satelit, interceptări de comunicații, rețelele sociale și mesajele de știri din partea reporterilor din țară, precum și rapoartele oficiale ale ambelor guverne. Estimările variază, chiar și în cadrul guvernului SUA.

Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Potrivit documentelor Pentagonului scurse în primăvară, Rusia a suferit între 189.500 și 223.000 de victime, inclusiv până la 43.000 de morți în acțiune. Un document spunea că, până în februarie, Ucraina a suferit între 124.500 și 131.000 de victime, cu până la 17.500 uciși în acțiune.

Ucraina nu e transparentă în legătură cu numărul victimelor războiului

Estimările variază atât de mult, parțial din cauza reticenței Ucrainei de a dezvălui pierderile din timpul războiului chiar și guvernului american. De asemenea, analiștii de informații americani au petrecut mult mai mult timp concentrându-se pe victimele rusești decât pe cele ale Ucrainei, aliatul lor.

Moartea trupelor ar putea avea un impact mai mare pentru Ucraina într-un război care este departe de a fi încheiat. Și în timp ce combatanții mor în mulțime, civilii prinși între arme au murit cu mii, în timp ce milioane au fost strămutate.

„Aceștia sunt oameni”, a spus Evelyn Farkas, un fost oficial de top al Pentagonului pentru Ucraina, care este acum directorul executiv al Institutului McCain.

„Ucraina este o democrație, așa că pierderea de vieți ar putea avea un impact politic mai mare decât ne imaginăm”, a spus dr. Farkas.

Lider politic rus al opoziției: „Rusia și Ucraina trebuie urgent să discute și să oprească masacrul”

Grigori Yavlinski, fondatorul partidului Yabloko, i-a spus lui Putin în cadrul întâlnirii din octombrie că o încetare a focului este „absolut necesară”. Grigori Yavlinski, politicianul și fondatorul Partidului Democrat Unit Rus Yabloko, singurul partid legal de opoziție din Rusia, s-a întâlnit cu președintele Putin pe 26 octombrie.

În întâlnirea lor de 90 de minute, Yavlinski a subliniat importanța unui încetare a focului care să permită discuții de pace. a incepe. Yavlinski a trebuit să petreacă trei zile în carantină înainte de a se întâlni cu Putin.

„Numărul mare de decese și victime în curs, împreună cu perspectivele viitoare, ar trebui să oblige liderii ruși să se angajeze în discuții. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă”, a spus Yavlinski într-o conversație pe WhatsApp cu EL PAÍS. „Cu cât acest război durează mai mult, cu atât se pierd mai multe vieți și perspectiva devine mai puțin optimistă. Oprirea masacrului este o chestiune presantă.”

Yavlinski s-a oferit să acționeze ca mediator pentru încetarea focului cu Ucraina

„În noiembrie 2022, Ucraina a avut o oportunitate semnificativă de a negocia un încetare a focului cu Rusia, după ce a eliberat Herson și Harkov. Ucraina și-ar fi putut păstra 80% din teritoriul său, și-ar fi protejat poporul și ar fi putut deschide calea pentru un viitor promițător. Ar fi putut fi un punct de cotitură decisiv”, a spus Yavlinski.

„Nu depinde de mine – un rus – să dictez ce ar trebui să facă Ucraina. Rusia a început toate astea și nu suntem în măsură să criticăm pe nimeni”, a spus politicianul care a fost de mai multe ori candidat la președinție.

În martie, va candida din nou la alegerile prezidențiale dacă va putea strânge cele 10 milioane de semnături necesare pentru candidatura. Partidul Yabloko vede numărul de semnături ca un indicator al opoziției publice față de război.

Un sondaj realizat de Centrul Levada în octombrie a relevat că 56% dintre ruși susțin discuțiile de pace, în timp ce 37% sunt pentru continuarea războiului.

„Ucraina a avut șase luni între toamna trecută și primăvara aceasta pentru a obține câștiguri majore, dar nu și-au dat seama”, a spus Yavlinski. „Nici americanii nu și-au dat seama de asta sau pur și simplu nu au vrut o încetare a focului. Deci, lucrurile s-au înrăutățit pentru Ucraina, mai ales după ce a izbucnit războiul din Orientul Mijlociu.

Biden a vizitat Tel Aviv miercuri și s-a întâlnit cu Netanyahu pentru a discuta strategia de război a Israelului, sursă foto: captură YT

Acest conflict împiedică Ucraina să obțină resursele și atenția de care are nevoie din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene. Consecințele au fost mai multe morți și acțiuni militare fără sens – prețul este foarte mare. În politică, momentul este crucial. Dacă ratezi o oportunitate, este pierdută pentru totdeauna.”

Yavlinksi a recunoscut că puterea și resursele Rusiei le depășesc cu mult pe cele ale Ucrainei. Experții occidentali au declarat deja public că Ucraina va pierde probabil un anumit teritoriu în fața Rusiei. Yavlinski mai crede și că este puțin probabil ca Moscova să accepte garanții speciale de securitate NATO pentru Ucraina în schimbul acordului Kievului de a ceda teritoriu Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`