Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns în SUA. Omologul său, Biden, spune că vrea să readucă relațiile dintre SUA-China la „normal”

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns în SUA. Omologul său, Biden, spune că vrea să readucă relațiile dintre SUA-China la „normal”
Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

Președinții Joe Biden și Xi Jinping au ajuns marți în San Francisco, în timp ce își făceau ultimele pregătiri pentru prima lor întâlnire din ultimul an. Biden și-a exprimat speranța că discuțiile vor ajuta la rezolvarea unei relații instabile dintre SUA și China – marcată de disensiuni mari în ultimul an.

Washingtonul și Beijingul să ajungă din nou „pe un drum comun normal corespunzător”

Cei doi lideri au sosit în oraș și au fost întâmpinați de sute de demonstranți care s-au aliniat de-a lungul rutelor lor, fluturând steaguri chinezești, taiwaneze și tibetane, precum și semne de sprijin și opoziție față de liderul chinez.

Biden a spus că obiectivul său principal e ca Washingtonul și Beijingul să ajungă din nou „pe un drum comun normal corespunzător”, chiar dacă există anumite probleme.

„Să putem comunica dacă există o criză. Să putem să ne asigurăm că militarii noștri încă mai țin legătura unul cu celălalt”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă. „Nu încercăm să ne despărțim de China, ceea ce încercăm să facem este să schimbăm relația în una mai bună.”

Casa Albă speră că întâlnirea dintre Biden și Xi va aduce progrese în comunicațiile militare și lupta cu fentanilul

Cei doi lideri se vor întâlni la Filoli Estate, la aproximativ 40 de kilometri sud de San Francisco, potrivit a trei oficiali înalți ai administrației.
Departamentul de Stat a anunțat marți că cele două țări, cele mai mari două poluatoare din lume, au convenit să „depună eforturi pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel global până în 2030”, un efort de a intensifica implementarea energiei eoliane, solare și alte energii regenerabile.

Anunțul a venit după ce John Kerry, reprezentantul lui Biden pentru climă, s-a întâlnit la începutul acestei luni cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, la proprietatea Sunnylands din sudul Californiei pentru discuții pe această temă.

Separat, un oficial american a confirmat că se așteaptă ca Biden și Xi să anunțe un acord care va restabili discuțiile în cadrul a ceea ce este cunoscut sub numele de Acordul Consultativ Maritim Militar.

Sursa foto: Profimedia

Demonstranții pro-China și anti-China s-au adunat și în apropierea Centrului Moscone, locul unde au loc multe întâlniri APEC.

Casa Albă vrea să demonstreze că Biden poate rămâne concentrat asupra Pacificului, încercând totodată să împiedice războiul Israel-Hamas să se transforme într-un conflict regional mai larg și să-i convingă pe legislatorii republicani să continue să cheltuiască miliarde în plus pentru războiul costisitor al Ucrainei.

Oficialii de la Casa Albă spun că sunt, de asemenea, conștienți de faptul că alte națiuni APEC vor să vadă un dialog mai bun între SUA și China, deoarece asta ar reduce riscul unui conflict regional.

În același timp, ei știu, de asemenea, că alții din regiune sunt îngrijorați de faptul că Pacificul este văzut prea des printr-o prismă în care centrele dominante de putere din Washington și Beijing iau decizii pentru regiune fără implicarea națiunilor mai puțin puternice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC