Klaus Iohannis, la Nairobi: România și Kenya au o relație îndelungată. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial / I-am adresat o invitație președintelui Ruto pentru a vizita România (VIDEO)

Klaus Iohannis, la Nairobi: România și Kenya au o relație îndelungată. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial / I-am adresat o invitație președintelui Ruto pentru a vizita România (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România și Kenya au o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, consolidate pe parcursul a 55 de ani de relații bilaterale, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la Nairobi, într-o conferință comună de presă cu omologul său kenyan, William Ruto.

Klaus Iohannis: Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya

Klaus Iohannis spune că el și omologul său kenyan au convenit să dezvolte „cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya”, cum sunt „protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde”.

„Vizita în Kenya se desfășoară într-un context foarte special, recenta adoptare a primei strategii naționale pentru Africa, cu titlul «România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație». România și Kenya au o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, consolidate pe parcursul a 55 de ani de relații bilaterale. Sunt sigur că discuțiile de astăzi, construind pe relația noastră tradițională, vor deschide noi perspective de cooperare. Pentru a continua discuțiile noastre, i-am adresat o invitație președintelui Ruto pentru a vizita România”, a declarat Klaus Iohannis.

„Kenya este un exemplu de stabilitate politică și de tranziție democratică în Africa de Est și, totodată, hub economic, financiar, de transport și dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune. Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun și poziții similare față de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde”, a adăugat Președintele României.

„Mi-am exprimat aprecierea pentru rolul de lider asumat de președintele Ruto și Kenya în gestionarea eficientă și combaterea schimbărilor climatice și am convenit ca administrațiile noastre să coopereze mai strâns în acest domeniu. Am identificat un potențial major de cooperare între România și Kenya în domenii precum biodiversitate și păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educație pentru mediu și schimbări climatice, tranziție energetică și răspuns eficient la dezastre naturale și insecuritate alimentară”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`