După ce Volodimir Zelenski s-a contrazis chiar cu militarii săi, zvonuri despre o negociere de pace cu Rusia au început să apară. E puțin probabil ca Ucraina să primească ajutor militar occidental până în 2024

După ce Volodimir Zelenski s-a contrazis chiar cu militarii săi, zvonuri despre o negociere de pace cu Rusia au început să apară. E puțin probabil ca Ucraina să primească ajutor militar occidental până în 2024
Foto: Hepta - DPA Images / Carol Guzy

Ucraina rămâne fără bani și timp, spun susținătorii săi. Dar interesul Congresului SUA pentru finanțarea luptei împotriva Rusiei a scăzut enorm, iar concurența în creștere din partea altor priorități de securitate națională – inclusiv Israelul și granița de sud a SUA – ar putea pune punct ajutorului american pentru armata lui Zelenski. În plus, UE nu mai produce destule arme și pentru Ucraina.

Tensiunile între Zelenski și conducătorii armatei cresc

După ce, la începutul lunii noiembrie, comandantul militar șef al Ucrainei a fost criticat de Zelenski pentru că acesta a declarat public că războiul cu Rusia se află într-un impas, ruptura dintre președintele Ucrainei și generalul Valeri Zalujni, părea deja destul de evidentă.

Între timp, New York Times a scris că declarațiile administrației prezidențiale de la Kiev au reprezentat “o ruptură emergentă între conducerea militară și cea civilă într-un moment deja dificil pentru Ucraina.”

Chiar și analiștii americani independenți sunt de părere că contraofensiva forțelor guvernului de la Kiev a eșuat complet, Ucraina nu are personalul și echipamentele necesare pentru a învinge Rusia, iar președintele Zelenski – care refuză deocamdată negocierile cu Moscova – nu va putea obtine nici măcar o pace echitabilă pentru țara sa.

Scepticismul cu privire la ajutorul Ucrainei a crescut în unele capitale europene și în rândul membrilor Partidului Republican din Statele Unite.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Kuleba, a confirmat pe 13 noiembrie că UE va întârzia livrarea a 1 milion de obuze de artilerie, motivând starea proastă a industriei europene de apărare.

Dmitro Kuleba transmite că Ucraina și-a schimbat obiectivele militare în războiul cu Rusia: „Victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor rămase”. Sursa Foto: flickr.com

Bloomberg raportase pe 10 noiembrie că este puțin probabil ca UE să livreze Ucrainei toate cele 1 milion de obuze de artilerie promise până la obiectivul din martie 2024.

„Fundul butoiului este acum vizibil”, remarca cel mai înalt oficial militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la începutul lunii octombrie.
Kuleba a recunoscut într-un final la televiziunea ucraineană că raportul Bloomberg a fost corect. Totuși, ca să îndulcească vestea, șeful diplomației Ucrainei consideră că problema nu este lipsa de voință politică în UE, ci problemele industriei de apărare și „o mulțime de probleme nesincronizate, multă birocrație”.

SUA este preocupată de alegerile pentru președinte și de conflictul Israel Hamas

Nevoia Ucrainei de aprovizionare cu muniție devine din ce în ce mai presantă, în contextul în care Rusia a anuțat că mărește bugetul de apărare pentru 2024 și se pare că a reușit să obțină peste 1 milion de obuze din Coreea de Nord, iar luptele politice interioare de la Washington provoacă reduceri în sprijinul militar al SUA pentru Kiev.

Din cauza focului intens de artilerie care se întinde pe linia frontului de 850 de kilometri a războiului, este foarte puțin probabil ca Ucraina să-și poată satisface nevoile pentru arme până în a doua jumătate a anului 2024 sau începutul lui 2025.

În timp ce o majoritate puternică, bipartizană din Camera Reprezentanților susține în continuare acordarea de asistență Ucrainei, aproximativ jumătate din grupul republican din camera inferioară se opune acestor eforturi.

Pe fondul priorităților de securitate concurente ale SUA, Ucraina ar putea fi abandonată. Atât democrații, cât și republicanii au făcut aluzie la posibilitatea de a renunța la ajutorul pentru Ucraina, în ultimele zile, în timp ce Congresul nu prea mai are cum să ofere ajutor Ucrainei. Între timp, Pentagonul a avertizat că șansele pe care le dă unei victorii ale Kievului devin „din ce în ce mai mici”.

Imagine de la vizita efectuată la Kiev de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și șeful diplomației americane, Antony Blinken, în aprilie. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Congresul are la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a elabora un proiect de lege pe termen scurt, înainte ca termenul pentru finanțare federală să expire după miezul nopții, sâmbătă. Chiar și atunci, parlamentarii vor trebui probabil să petreacă următoarele două luni încercând să treacă peste nemulțumirile profunde pentru a adopta planuri de finanțare mai mari pentru anul următor, potrivit The Washington Post.

Statele Unite, care au furnizat 75% din echipamentul militar pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse, urmează să intre în curând într-un alt ciclu electoral, când președintele Joe Biden (sau un nou candidat democrat) nu va dori neapărat să apere un război costisitor. Cel mai probabil, Biden va dori ca războiul să se încheie până la sfârșitul lui 2023 înainte de începerea alegerilor primare din SUA la începutul lui 2024. Iar asta înseamnă negocieri de pace sau de încetare a focului între noiembrie 2023 și februarie 2024, când luptele se vor opri pe timpul iarnii.

Iarna aceasta s-ar putea ca Ucraina să ajungă la negocieri de pace cu Rusia

Profesorul Tim Willasey-Wilsey, fost diplomat britanic, sublinia încă din vară, că, dacă Ucraina nu învinge Rusia în următoarele șase luni, este probabil ca Occidentul să facă presiuni pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Putin.

Dar un rezultat negociat acceptabil va fi aproape imposibil de atins. După recentele succese diplomatice ale lui Putin, Occidentul nu își poate permite un alt eșec al politicii externe.

Președintele Zelenski știe că Statele Unite și Europa s-au săturat de războiul din Ucraina și sunt îngrijorate de efectele economice și politice ale acestuia în propriile țări.

Citând oficiali americani anonimi, NBC a raportat recent că în spatele ușilor închise Washingtonul a îndemnat Kievul la negocieri cu Moscova. De asemenea, publicația a susținut că SUA a purtat discuții neoficiale „delicate” cu Kiev cu privire la concesiile pe care Ucraina ar fi dispusă să le facă în eventualele discuții de pace.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a negat afirmațiile, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat că guvernul său nu va negocia decât dacă Rusia își va retrage trupele de pe teritoriul aflat la granițele Ucrainei din 1991.

Potrivit NBC, oficialii occidentali sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina „rămâne fără soldați” și, de asemenea, are temeri cu privire la propria capacitate de a sprijini Kievul cu transporturi de arme pe termen lung, în contextul conflictului israeliano-palestinian.

Speculațiile media s-au intensificat recent după ce Ucraina nu a reușit să obțină niciun câștig notabil, în ciuda unei contraofensive de luni de zile. Potrivit Ministerului rus al Apărării, Kievul a pierdut peste 90.000 de militari în operațiunea de la începutul lunii iunie.

Președintele Zelenski a declarat pentru Reuters într-un interviu săptămâna aceasta că Ucraina nu va înceta să lupte cu Rusia până când nu va lua înapoi toate teritoriile pe care le consideră ale sale. Retragerea sprijinului SUA ar afecta cu greu politicile Kievului în acest sens, a adăugat el.

Volodimir Zelenski, a fost forțat recent să recunoască că războiul din Orientul Mijlociu „înlătură atenția” conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, el refuză să admită că războiul Ucrainei cu Rusia a ajuns într-un „impas”.

Senatorul republican JD Vance, care s-a opus asistenței suplimentare Ucrainei, a declarat joi: „Războiul se va termina cu Rusia controlând un anumit teritoriu ucrainean și cu o negociere”.

SUA au cerut în privat Ucrainei să demonstreze că este deschisă să negocieze cu Rusia

Refuzul președintelui Volodimir Zelenski de a discuta cu liderul Rusiei, Vladimir Putin, a alimentat îngrijorări în anumite părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele perturbatoare ale războiului au fost severe.

Administrația Biden îi încurajează în mod privat pe liderii Ucrainei să semnaleze deschiderea de a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace, cu excepția cazului în care președintele Vladimir Putin este înlăturat de la putere, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

Discuțiile ilustrează cât de complexă a devenit poziția administrației Biden cu privire la Ucraina, în timp ce oficialii americani promit public că vor sprijini Kievul cu sume masive de ajutor „atâta timp cât este nevoie”, în speranța unei soluționări a conflictului care a avut loc în ultimele opt luni, a afectat economia mondială și a declanșat temeri de război nuclear.

„Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american care, ca și alții, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru despre conversațiile sensibile dintre Washington și Kiev, potrivit The Washington Post.

Africa de Sud s-a abținut de la un vot recent al ONU care a condamnat decretele de anexare ale Rusiei, spunând că lumea trebuie, în schimb, să se concentreze pe facilitarea unei rezoluții politice. Noul președinte ales al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că Zelenski este la fel de responsabil pentru război ca și Putin.

Prim-ministrul indian Narendra Modi, care a încercat să mențină relații bune cu Moscova și Kievul, a oferit asistență pentru negocierile de pace într-o convorbire telefonică cu Zelenski de luna trecută. El a fost respins de liderul ucrainean.

Zelenski i-a spus că Ucraina nu va negocia cu Putin, dar a spus că Ucraina este „interesată de o soluție pașnică prin dialog”, potrivit unui comunicat publicat de biroul lui Zelenski. Totuși, declarația a menționat că Rusia a subminat în mod deliberat eforturile de dialog.

În ciuda refuzului liderilor ucraineni de a vorbi cu Putin și a jurământului lor de a lupta pentru a recuceri întreaga Ucraină, oficialii americani spun că cred că Zelenski va susține probabil negocierile și, în cele din urmă, va accepta concesii, așa cum a sugerat deja că va face la începutul războiului.

Ei cred că Kievul încearcă să obțină cât mai multe câștiguri militare înainte de venirea iernii, când ar putea exista o pauză pentru diplomație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:24 - Emily Burghelea a chemat preotul acasă: „A fost foarte ciudat. M-am speriat”
20:07 - Remus Negoi (USR): Coaliția este ruptă doar prin vorbe, prin gogoși pe care ni le vând și cei de la PSD, și cei de la PNL. Încearcă să ne aburească cu astfel de chestiuni, care țin de nervii și de buzunarele noastre, ale tuturor (VIDEO)
20:02 - Au fost găsite fragmente dintr-o dronă rusească în sudul Deltei Dunării
19:46 - „Am avut cu Mălina vise cu mesaje, în care îmi transmitea câte ceva”. Doina Spătaru, mărturisiri despre legătura dintre lumi, pe care a format-o cu fiica sa
19:44 - Un avion de vânătoare F-18 s-a prăbușit în nord-estul Spaniei. Armata a confirmat moartea pilotului
19:30 - Cătălin Botezatu a dezvăluit câți copii are, de fapt :”Cel mai nasol e când …” (VIDEO)
19:26 - Marcel Ciolacu, întâlnire cu ÎPS Petru la Chișinău: „Voi sprijini în continuare cu toată forța Mitropolia Basarabiei, inclusiv la nivel financiar pentru construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Republica Moldova”
19:00 - Florian Bodog: Colaborarea între PSD și PNL în ceea ce privește actul de guvernare eu nu cred că are de suferit. Coaliția nu este ruptă (VIDEO)
18:58 - Rețeta pentru murături perfecte, lăsată de Radu Anton Roman. De ce recomanda acesta ca borcanele să fie puse pe lame de cuțite
18:50 - Virgil Guran: Când a fost Nicole Ciucă premier, întotdeauna când s-au luat măsuri în alianță, s-a discutat cu partenerii noștri. De când a venit Ciolacu, nu mai există acest dialog. De aici pornesc multe lucruri (VIDEO)