Bebelușii din spitalul Al-Shifa nu pot să fie mutați în siguranță. Peste 2.000 de oameni se află în spital

Bebelușii din spitalul Al-Shifa nu pot să fie mutați în siguranță. Peste 2.000 de oameni se află în spital

Zecile de bebeluși născuți prematur care sunt tratați în prezent la spitalul Al-Shifa nu pot fi mutați în siguranță, a declarat o organizație de ajutorare, citată de BBC.

Ambulanțele nu pot ajunge la spital

După ce armata israeliană a reiterat că s-a oferit să ajute la mutarea beblușilor într-un „spital mai sigur”, Medical Aid for Palestinians spune că deplasarea nou-născuților grav bolnavi este un „proces complex”.

Directorul general al organizației de ajutor, Melanie Ward, a pus la îndoială afirmațiile Israelului și a spus că este „profund îngrijorată de rapoartele necritice ale presei”.

„Având în vedere că ambulanțele nu pot ajunge la spital – în special cele cu echipamentele necesare pentru a transfera acești copii – și nici un spital cu capacitatea de a-i primi, nu există nicio indicație despre cum s-ar putea face o mutare a lor în siguranță.”, a spus ea.

Ward mai spune că „singura opțiune sigură” de a salva nou-născuții este ca Israelul să „înceteze atacul și asediul asupra spitalului Al Shifa, să permită combustibilului să ajungă la spital și să se asigure că părinții supraviețuitori ai acestor copii pot fi reuniți cu ei”.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că Israelul a „deschis rute” de la spitalele din nordul Gazei spre sud și vorbește cu oficialii de la Al-Shifa pentru a oferi „asistență pentru a transporta în siguranță bolnavii și răniții”.

El a adăugat că Israelul este „gata să ajute” la evacuarea zecilor de bebeluși îngrijiți la fața locului într-un alt spital.

Peste 2.300 de oameni se află în spital

Hagari a repetat, de asemenea, o acuzație conform căreia IDF ar fi lăsat peste noapte 300 de litri de combustibil aproape de spital, dar că Hamas a „a făcut presiuni asupra spitalului” pentru a nu-l colecta.

În ultimele ore, Hamas a emis o declarație în care neagă că a oprit oficialii spitalului să colecteze combustibilul.
Șeful de chirurgie al spitalului a mai spus pentru BBC că 300 de litri de combustibil ar fi suficienți doar pentru a-și alimenta generatoarele timp de o jumătate de oră.

Peste 2.300 de oameni se află în interiorul Al-Shifa. Cifrele au fost furnizate Organizației Mondiale a Sănătății, care le-a distribuit într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

Actualizarea spune că există între 600 și 650 de pacienți internați în spital, precum și între 200 și 500 de lucrători din domeniul sănătății și aproximativ 1.500 de persoane strămutate care s-au adăpostit.

OMS își repetă apelul pentru „încetarea imediată a focului” și „protecția activă a civililor și asistența medicală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`