Dr. Florin Lăzarescu, președintele SSER: Din rezultatele de până acum, votul pro-schimbare este covârșitor

Dr. Florin Lăzarescu, președintele SSER: Din rezultatele de până acum, votul pro-schimbare este covârșitor
Sâmbătă, au avut loc alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi. Sute de medici au stat peste o oră la coadă pentru a vota, iar din cauza numărului foarte mare de votanți, durata votului a fost prelungită.
Dr. Florin Lăzărescu a declarat pentru B1Tv că alegerile electorale din acest an reprezintă un moment deosebit de important pentru Colegiul Medicilor Stomatologi din România, marcând un pas semnificativ în procesul  de democratizare al instituției.

„Este un vot extraordinar de important. Este pentru prima oară la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România în care avem alegeri independente. A fost nevoie de intervenția Ministrului Sănătății prin darea unei Ordonanțe de urgență și a unui ordin de Ministru prin care am avut asigurată prezența observatorilor independenți și numărătoarea voturilor. Aceast lucru nu era posibil ca urmare a unor hotărâri ale actualei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Acest demers vine în contextul altor greșeli constatate în luna iulie. Tot atunci, Ministerul Sănătății a trebuit să intervină pentru a determina Colegiul să retragă anumite prevederi ilegale care limitau dreptul de liberă practică al medicilor stomatologi în cabinete. Votul nu a fost prelungit cu încă trei ore. S-a permis votarea tuturor stomatologilor care se aflau în secțiile de votare sau în curțile acestora la ora 18:00”, a delcarat președintele SSER.

Medicii stomatologi au votat pro schimbare

Președintele Societății de Stomatologie Estetică din România a spus că procesul de numărare a voturilor s-a desfășurat pe toată durata nopții, încheindu-se în majoritatea județelor. Cu toate acestea, în unele județe, voturile continuă să fie numărate. Rezultatele preliminar conturează un tablou clar al preferințelor: votul în favoarea schimbării este copleșitor.

„Procesul de numărare a voturilor a durat pe toată perioada nopții și, în majoritatea județelor, s-a terminat. În județele cu număr mic de stomatologi, în timp ce în județele cu un număr mare, cum ar fi Iași, Cluj și București, procesul mai continuă.

Din rezultatele primite până acum, votul pro schimbare este un vot covârșitor. Gradul de prezență la vot este extraordinar de important. Dacă până la mandatele anterioare, maxim 10% din stomatologi mergeau să voteze pentru schimbare, erau descurajați de lipsa garanției unui vot corect. De data aceasta, gradul de prezență la vot variază în funcție de oraș și județ, între 35% și 80%, cu o medie undeva la 60% la nivel național. Vorbim despre o legitimitate extraordinar de mare a viitoarei conduceri”, a mai precizat medicul.

Când apar rezultatele votului pentru funcțiile de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi?

Președintele SSER a declarat că numărarea voturilor se face manual, cu pixul și hârtia, pentru că nu este permisă nicio tehnică de clacul, ceea ce întârzie pronunțarea rezultatelor.

„Au început să apară oficial în multe județe încă din această noapte și vor urma pe toată perioada zilei de astăzi. Mă aștept ca Bucureștiul să fie ultimul, datorită numărului mare de votanți și a sistemului destul de precar de numărare. Nu este admisă, nu se pune problema de vot electronic, nici tehnică de calcul. Totul se numără cu pixul și cu hârtie. Deci, aștept marea majoritate să fie astăzi. Bucureștiul, mâine”, a spus medicul. 

Nemulțumirile medicilor stomatologi

Dr. Lăzărescu, președintele Societății Medicilor Stomatologi din România, scoate în evidență deficiențele conducerii anterioare, care a fost în funcție timp de 12 ani. Echipa sa propune ca principală schimbare instaurarea unui număr maxim de două mandate. În plus, aduce în discuție și nemulțumirile legate de comunicare și de lipsa consultării cu corpul profesional și asociațiile. Dr. Lăzărescu subliniază adoptarea unei abordări consultative în locul deciziilor unilaterale, în colaborare cu colegii și asociațiile profesionale.

„Vechea conducere este în funcție de 12 ani. La fel, prevederile regulamentelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România nu prevedeau un număr maxim de mandate. Și acesta este primul lucru pe care echipele pro schimbare l-au propus: să existe un număr maxim de două mandate. Nemulțumirile sunt foarte mari și ele se axează, în primul rând, pe o lipsă de comunicare din partea Colegiului Medicilor Stomatologi din România cu corpul profesional și cu asociațiile profesionale.

Nu am avut senzația niciodată că avem un colegiu care lucrează pentru noi. Ba de multe ori, că lucrează chiar împotriva noastră și că nu suntem consultați în nicio decizie importantă care este luată. Deci acesta ar fi primul și cel mai important lucru: să ne deschidem către comunitate și să nu mai luăm decizii fără consultarea colegilor și asociațiilor profesionale„, a declarat dr. Lăzărescu.

Ce schimbări propune președintele SSER

Președintele SSER a evidențiat nevoia de transparență și consultare colaborativă în luarea deciziilor, accentuând importanța dezvoltării în zonele rurale și redistribuirea stomatologilor pentru a evita aglomerarea urbană. Totodată, a adus în discuție accesarea fondurilor europene.

În primul rând, dacă sunt ales împreună cu echipa mea și nu numai la nivel local, la nivel național. Și aici trebuie să spun că sistemul de vot e un sistem de vot deosebit de complex: președintele nu se alege în mod direct. Prima oară suntem pe un sistem american. Prima oară să aleg reprezentanții locali, fiind în Consiliul Local, fie în adunarea generală, și apoi acestea se întâlnesc și aleg conducerile locale sau naționale.

În primul rând, am vorbit de această transparență, la această deschidere către stomatologi, către această consultare și luare a deciziilor împreună. Totodată, împreună cu echipa mea și cum au vorbit și colegii cărora le-ați luat interviu, sunt atât de multe lucruri de făcut, fie că vorbim de stomatologia rurală, de dezvoltarea în aceste zone, și de împingere a colegilor noștri către aceste zone, pentru că aici avem foarte mare problemă de aglomerare urbană. Absolvenții de stomatologie vin foarte mult către orașe din Cluj, București, unde avem un stomatolog la 300-350 de locuitori, ceea ce este cu totul și cu totul inadmisibil față de o medie europeană care să ne asigure o garanție a unui lucru de calitate și a unor pacienți de 1500 spre 2000 de pacienți la fiecare cabinet. Apoi, avem zona de fonduri europene, care trebuie dezvoltate foarte bine. Și aici, Societatea Stomatologie Estetică din România a avut un exemplu de succes în urmă cu mai mulți ani, implementând un proiect destul de mare de 4 milioane de euro, fonduri europene, cu grad de absorbție de 98%, și a fost un exemplu de succes pentru comunitatea noastră, exemplu, care poate fi replicat sigur la un nivel mult mai mare, la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România”, a spus medicul. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:47 - Ionuț Stroe (PNL): „Simion este doar extremistul de serviciu, omul care ar trebui să sperie în turul doi tot electoratul din România” (VIDEO)
11:14 - Sondaj INSOMAR de calibrare pentru EXIT-POLL: Marcel Ciolacu conduce detașat în cursa prezidențială / Luptă strânsă între George Simion, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi pentru intrarea în turul doi
11:01 - Fostul cancelar german Angela Merkel ar fi încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
10:58 - Nicușor Dan: „Am înțeles toți că traficul, cea mai mare problemă a Capitalei, vine din modul în care s-ar construi, total dezorganizat și ilegal” (VIDEO)
10:20 - Traficul feroviar a fost îngreunat de condițiile meteo dificile. Care sunt zonele în care trenurile circulă mult mai lent
10:13 - Achiziții la BEC: O masă de 32.000 de euro și zeci de scaune cu 500 de euro bucata / Contractul duce spre un off-shore
09:53 - Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care s-a simțit rău la bordul unui avion
09:46 - Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia să organizeze Jocurile Olimpice. Cum arată în prezent
09:22 - Sondaj AtlasIntel: Marcel Ciolacu, în continuare favorit în cursa prezidențială / Luptă tot mai strânsă pentru intrarea în turul doi între George Simion și Elena Lasconi / Creștere vizibilă pentru Nicolae Ciucă
09:09 - Peste 60 de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumurile naţionale din Suceava, după ninsorile abundente din cursul nopţii (VIDEO)