Reactivarea seismică în Gorj: Al patrulea cutremur în 48 de ore. Camerele de supraveghere au surprins momentul

Reactivarea seismică în Gorj: Al patrulea cutremur în 48 de ore. Camerele de supraveghere au surprins momentul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe scara Richter a avut loc aseară în judeţul Gorj, în apropierea localităţii Runcu, la doar 15 kilometri adâncime. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care pământul a început să tremure.

Seismul a fost resimțit în mai multe localități din zonă, cu cel mai puternic impact în comuna Arcani, unde mișcarea seismică a fost însoțită de un sunet puternic.

Cutremurul s-a produs la 14 km NV de Târgu Jiu, 68 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 85 km S de Deva, 96 km V de Râmnicu Vâlcea. Acesta reprezintă al patrulea cutremur în ultimele 48 de ore în zona, fără să producă pagube materiale.

Activitate seismică intensă în Gorj

În ultima perioadă, regiunea Gorj a fost afectată de o serie de cutremure, fiind al patrulea seism în doar două zile. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube materiale semnificative. Acesta este, de asemenea, cel mai puternic cutremur din Gorj în acest an.

Există posibilitatea reactivării activității seismice în Gorj

Seismologul Mihai Diaconescu a vorbit despre posibila reactivare a zonei seismice Gorj, sugerând că există secvențe ciudate care nu respectă teoria seismică tradițională. Cutremurul recent a adus îngrijorări privind activitatea seismică în această regiune.

„Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei. În general acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu Jiu o ține așa de câteva luni de zile”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog, la Antena 3 CNN.

Cutremurul de vineri seară a fost evaluat de seismologii de la INFP, care au remarcat că secvențele neobișnuite nu se pot explica cu modele numerice obișnuite. Situația din zona Târgu Jiu este monitorizată de câteva luni, iar activitatea seismică continuă să ridice întrebări cu privire la comportamentul cutremurelor în regiune.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`