Xi Jinping face apel la femei să înțeleagă importanța creșterii natalității în China pentru a redeveni cea mai populată țară din lume

Xi Jinping face apel la femei să înțeleagă importanța creșterii natalității în China pentru a redeveni cea mai populată țară din lume
Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

Într-un discurs recent, președintele chinez Xi Jinping a abordat problema scăderii ratei natalității în China și a îndemnat femeile să considere opțiunea de a sta acasă și de a avea mai mulți copii.

Declarațiile survin în contextul în care rata natalității din China a atins cel mai scăzut nivel din 1978 încoace, iar îmbătrânirea rapidă a populației creează o criză demografică, relatează Observatornews.ro.

Xi Jinping, îndeamnă femeile să contribuie la creșterea natalității

După ce India a depășit China în ceea ce privește numărul de locuitori, Xi Jinping își exprimă preocuparea și îndeamnă femeile să contribuie la creșterea natalității.

În ultimii ani, China s-a confruntat cu o scădere continuă a ratei natalității, iar îmbătrânirea populației active aduce cu sine provocări economice și sociale. Autoritățile au luat măsuri, inclusiv stimulente financiare, pentru a inversa această tendință.

Situația demografică actuală a Chinei

Datele oficiale arată că rata de natalitate a fost de 7,52 la mia de persoane în 2021, comparativ cu 8,52 în anul 2000. Aceasta este cea mai scăzută valoare cel puțin din 1978, anul începerii publicării statisticii demografice anuale în China. Relaxarea politicilor privind nașterile începând cu 2016 nu a dus la o creștere semnificativă a natalității, din cauza costurilor ridicate de viață, locuințelor și educației pentru copii.

Cu toate că apelul lui Xi Jinping vine în contextul îngrijorărilor legate de criza demografică, rămâne de văzut cum vor reacționa familiile chineze la această îndemnare și dacă măsurile luate de autorități vor avea un impact semnificativ asupra ratei natalității. Situația demografică din China rămâne un subiect de mare importanță, cu consecințe pe termen lung asupra societății și economiei chineze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`