Președintele Austriei îl contrazice pe Nehammer în privința blocării aderării României și Bulgariei în Spaţiul Schengen. „Migranții vin mai degrabă din Ungaria”

Președintele Austriei îl contrazice pe Nehammer în privința blocării aderării României și Bulgariei în Spaţiul Schengen. „Migranții vin mai degrabă din Ungaria”
Cancelarul austriac Karl Nehammer. Foto: Hepta - DPA Images / Roland Schlager

Guvernul austriac a justificat vetoul privind Schengen invocând migrația din Bulgaria și din România, dar președintele federal, Alexander Van der Bellen, a obiectat, potrivit

Președintele austriac, despre blocarea aderării la Schengen

Totuși, „migranții Austriei nu vin din Bulgaria și România, ci din Ungaria”, a declarat joi, la Viena, Alexander Van der Bellen, potrivit unui raport al agenției de presă bulgare BTA.

„Cred că guvernul ar trebui să-și protejeze mai bine interesele investiționale, și nu doar în sectorul financiar”, a continuat Van der Bellen. Austria este o țară de origine pentru investitorii din ambele state federale. „Să aduc zeci de mii de românce să lucreze în țara noastră și să aibă grijă de bătrâni și bolnavi non-stop”, a spus președintele federal la o întâlnire cu corespondenți străini.

Austria blochează extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de migranți ilegali pe ruta balcanică.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a sugerat că și alte state UE încearcă să convingă Austria să fie de acord cu aderarea României la spațiul Schengen.

Ce a spus Luminița Odobescu (MAE) despre dosarul Schengen și discuțiile cu Austria

Ministrul Odobescu a declarat pentru Agerpres că „există contacte” cu Austria „la toate nivelurile”.

„Există contacte cu partea austriacă la toate nivelurile şi acest dialog cu partea austriacă este făcut nu numai de către noi, dar şi de către partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem sprijinul mai multor state. Aţi văzut că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figurează pe agenda discuţiilor mai multor lideri europeni, discutăm, de asemenea şi cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat Luminița Odobescu.

Ea s-a arătat de părere că „în momentul actual este important să continuăm acest dialog cu partea austriacă şi pe măsură ce avansăm şi condiţiile vor fi îndeplinite, putem să vedem exact care va fi abordarea finală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`