Alți peste 100 de români așteaptă evacuarea din Fâșia Gaza / Ministrul de Externe: „Așteptăm informațiile din teren cu privire la deschiderea punctului de trecere” (VIDEO)

Alți peste 100 de români așteaptă evacuarea din Fâșia Gaza / Ministrul de Externe: Așteptăm informațiile din teren cu privire la deschiderea punctului de trecere (VIDEO)
Imagine din zona vamei Rafah, dintre Egipt și Fâșia Gaza, din 14 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Abed Rahim Khatib

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că încă 100 de români ar urma să părăsească vineri Fâșia Gaza și să ajungă pe teritoriul egiptean acolo unde încă 41 de români așteaptă să ajungă în România:

„Până la acest moment, din Fâșia Gaza au fost evacuați 134 de cetățeni români și membri de familie, din care 93 au fost deja transportați în România iar 41 se află la Cairo, în grija colegilor mei de la Ambasada noastră de la Cairo. Astăzi avem o permisiune de la cele două autorități pentru 100 de persoane. Așteptăm informațiile din teren cu privire la deschiderea punctului de trecere pentru tranzitul persoanelor. Suntem pregătiți să îi sprijinim din punctul de vedere al asistenței și protecției consulare. Colegii mei se află dejja acolo în punctul de frontieră și așteptăm aceste informații din teren.

Avem toate opțiunile pe masă în funcție de modul în care se va reuși evacuarea altor persoane, vedem exact dacă mai așteptăm puțin sau mâine vom trimite o aeronavă pentru a-i prelua pe cei 41 de cetățeni români și pe mebri de familie ai acestora care se află în acest moment la Cairo”.

Luminița Odobescu a precizat că numărul solicitărilor de evacuare venite din partea românilor aflați în Fâșia Gaza a crescut:

„După demararea evacuării am primit mai multe solicitări de evacuare în plus față de cele pe care le-am anunțat. Toate aceste noi solicitări se află în proces de verificare și suntem în discuție atât cu autoritățile israeliene și egiptene pentru acordarea permisiunii de tranzit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`