Australia oferă refugiu climatic cetățenilor din Tuvalu, țara care riscă să se scufunde în urma creșterii nivelului mărilor

Australia oferă refugiu climatic cetățenilor din Tuvalu, țara care riscă să se scufunde în urma creșterii nivelului mărilor

Australia a oferit refugiu cetățenilor din Tuvalu din cauza impactului schimbărilor climatice, într-un pact de referință. Tuvalu – din Pacific – este printre națiunile cel mai expuse riscului în urma creșterii nivelului mărilor.

Tuvalu găzduiește 11.200 de oameni și a cerut în mod repetat măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Premierul australian Anthony Albanese a descris-o drept un acord „inovator”. „Va fi considerată o zi semnificativă în care Australia a recunoscut că facem parte din familia Pacificului și, odată cu aceasta, vine și responsabilitatea de a acționa”, a spus el reporterilor vineri.

Noul tratat – cunoscut sub numele de Uniunea Falepili – este cel mai semnificativ acord dintre Australia și o țară din Pacific, a adăugat el.
Până la 280 de persoane pe an li se vor acorda noile vize, care le vor permite să trăiască, să lucreze și să studieze în Australia.

Pe lângă stabilirea unei noi căi de migrație pentru rezidenții din Tuvalu, acordul promite, de asemenea, asistență australiană pentru națiune în ceea ce privește acțiunea climatică și securitatea.

Premierul din Tuvalu, Kausea Natano, a numit-o „nu doar o piatră de hotar, ci un salt uriaș înainte în misiunea noastră comună de a asigura stabilitatea regională, sustenabilitatea și prosperitatea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`