Primul transplant complet de ochi la un pacient uman, realizat în SUA / Medicii spun că este o premieră mondială în chirurgie: „Am făcut un pas considerabil”

Primul transplant complet de ochi la un pacient uman, realizat în SUA / Medicii spun că este o premieră mondială în chirurgie: „Am făcut un pas considerabil”
Sursa foto: Freepik.com

O premieră mondială în chirurgie aduce un strop de speranță persoanelor care și-au pierdut funcția vizuală la nivelul unuia dintre ochi. Medicii americani au anunțat joi, 9 noiembrie, că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient uman, deși nu și-a recăpătat vederea, scrie Agerpres.

La cinci luni după intervenția chirurgicală, ochiul pacientului prezintă semne ale unei sănătăți foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină.

„Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restaurarea vederii”, a declarat medicul Eduardo Rodriguez, cel care a condus operaţia.

Medicii, încrezători în viitorul chirurgiei: „Reușită enormă”

Operația a fost efectuată de o întreagă echipă a spitalului universitar newyorkez NYU Langone Health și a durat aproximativ 21 de ore.

Daniel Pelaez, profesor-asociat de oftalmologie la Universitatea din Miami, susține că acest pas este „o reușit remarcabilă”, punctând o etapă importantă în „obiectivul suprem de a restaura vederea”.

Medicul chirurg Kia Washington a numit această premieră o „reușită enormă”.

Pacientul, Aaron James, era conștient că intervenția chirurgicală va avea doar un beneficiu estetic.

„Nu am destule cuvinte pentru a le mulţumi donatorului şi familiei sale, care mi-au oferit o a doua şansă în viaţă într-un moment dificil pentru ei. Sperăm ca povestea mea să poată servi drept sursă de inspiraţie pentru persoanele care suferă răni grave la nivelul feţei şi al ochilor”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`