Peste 48 de tone de microplastic în Dunăre: ”Nu dispar niciodată”

Peste 48 de tone de microplastic în Dunăre: ”Nu dispar niciodată”
Foto: Pixabay

Cantitatea de microplastic existentă în ape reprezintă particule foarte mici care nu dispar niciodată, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la ediţia a II-a a Congresului Dunărenilor.

Anual, cantităţi uriaşe de plastic aduse de viituri

„M-a îngrijorat profund studiul care tratează date referitoare la cantitatea de plastic, microplastic şi macroplastic care se află în Dunăre. Ceea ce pot să vă spun este că vorbim de peste 48 de tone de microplastic. Aceste particule au dimensiuni foarte mici, de câţiva microni, şi ele nu dispar niciodată.

Toate aceste cantităţi de plastic care se află în Dunăre şi care au fost determinate la fiecare dintre cele trei puncte de prelevare ne îndeamnă la acţiuni concrete şi, bineînţeles, că ar trebui să ne îngrijoreze.

La ultimul Consiliu de Mediu de la Bruxelles am avut o discuţie foarte aplicată cu doamna ministru a Mediului din Austria, Leonore Gewessler, care mi-a prezentat câteva concluzii ale determinărilor pe care statul austriac le-a făcut, tot în legătură cu calitatea Dunării, determinări făcute la Viena”, a spus Fechet.

În fiecare an, râurile şi lacurile din toată ţara, în special Delta Dunării, sunt invadate de cantităţi uriaşe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor şi valoarea peisagistică a acestora.

Ordonanţa nr. 21/2002 prevede că salubrizarea cursurilor apelor de pe teritoriul localităţilor intră în atribuţiile autorităţii locale. Cu toate acestea, activiştii de mediu consideră că fenomenul este greu de controlat, având în vedere viiturile şi inundaţiile produse anual, care dislocă cantităţi uriaşe de deşeuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`