Franța este „naivă” și „vulnerabilă” în fața spionajului, arată un raport parlamentar. A fost vizată de Rusia, China, Turcia, Iran și Qatar, dar și de SUA

Franța este „naivă” și „vulnerabilă” în fața spionajului, arată un raport parlamentar. A fost vizată de Rusia, China, Turcia, Iran și Qatar, dar și de SUA
Foto simbol: Pixabay

Un raport parlamentar arată că Franța este „naivă” și „vulnerabilă” în fața operațiilor de spionaj, oferind detalii despre modul în care forțe ostile au folosit politicieni, universitari și oameni de afaceri, transmite Defapt.ro.

Franța, „naivă” și „vulnerabilă” în fața spionajului

Rusia a spionat Franța, China i-a furat secrete economice, Turcia și Iran au încercat să o destabilizeze, iar SUA a spionat-o în mod „extins”, se susține în raport.

Documentul a fost realizat de comisia parlamentară de intelligence, care este alcătuită din opt deputați și senatori.

Conform raportului, forțe străine ostile au vizat companii și cadre universitare, dar și politicieni, inclusiv consilieri locali, într-un efort de culegere de informații și consolidare a influenței. În acest sens, a fost controlată presa, au fost create organizații neguvernamentale și grupuri de reflecție și s-a recurs la manipulare online a știrilor.

„Aceste puteri străine exploatează o formă de naivitate și negare care a prevalat mult timp în Europa”, se mai susține în același document.

Oficialii ruși au fost expulzați cu sutele, dar Moscova i-a înlocuit cu agenți ilegali, ca în vremea Războiului Rece.

Pe de altă parte, potrivit raportului, nu numai Rusia încearcă să racoleze politicieni occidentali, ci și Turcia, și Qatar.

„Reprezentanții aleși din toate taberele politice sunt în mod clar ținte privilegiate”, se arată în raport.

Se menționează inclusiv că politicienii, funcționarii publici și liderii de business din Franța tind să nu conștientizeze amenințarea, o „naivitate” ce pare a fi principalul motiv pentru „vulnerabilitatea” țării. Mai mult, politicienii au acordat adesea subvenții sau contracte către asociații și firme în spatele cărora se ascundeau puteri ostile.

Întrucât în Franța există o comunitate chineză de 600.000 de persoane, iar în China există o lege din 2017 care le cere cetățenilor chinezi să sprijine serviciile de informații, Beijingul ar putea avea până la 600.000 de spioni pe teritoriul francez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`