Antonio Guterres (ONU) spune că „Gaza devine un cimitir pentru copii” și cere o încetare imediată a focului

Antonio Guterres (ONU) spune că „Gaza devine un cimitir pentru copii” și cere o încetare imediată a focului
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că protecția civililor „trebuie să fie primordială” în conflictul dintre Israel și Hamas, avertizând că Fâșia Gaza „devine un cimitir pentru copii”, relatează Reuters.

„Trebuie să acționăm acum pentru a găsi o cale de ieșire din acest punct mort brutal, îngrozitor și agonizant al distrugerii, a afirmat Guterres, într-o declarație de presă, cerând din nou un armistițiu umanitar de urgență.

Israel a promis să anihileze Hamas pentru atacul lansat în 7 octombrie de organizația palestiniană, care controlează Fâșia Gaza.

„Gaza devine un cimitir pentru copii”, spune Antonio Guterres (ONU)

„Gaza devine un cimitir pentru copii. Sute de fete și băieți ar fi fost uciși sau răniți în fiecare zi”, a adăugat secretarul general al ONU.

El susține că au fost comise încălcări clare ale dreptului umanitar internațional. ONU, spune Antonio Guterres, are nevoie de 1,2 miliarde de dolari pentru a sprijini livrarea ajutorului către cele 2,7 milioane de persoane din Gaza și Cisiordania.

„Operațiile terestre ale Forțelor de Apărare a Israelului și bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și locații ONU – inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în singuranță”, susține înaltul oficial.

„În același timp, Hamas și alți militanți folosesc civili ca scuturi umane și continuă să lanseze nediscriminatoriu rachete către Israel”, mai susține secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a menționat că 89 de persoane care colaborau cu agenția ONU de refugiați palestinieni au fost uciși în Gaza, cel mai mare bilanț înregistrat la nivelul angajaților de acest tip din cadrul ONU, mai mare „decât în orice perioadă comparabilă din istoria organizației noastre”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`