Peste 10% din apele subterane ale țării sunt poluate cu nitrații proveniți din gunoiul de grajd, aruncat la întâmplare pe câmp. Din această cauză, sute de localități nu mai au apă potabilă. Pentru a rezolva problema, Ministerul Mediului oferă primăriilor bani europeni, din PNRR, pentru înființarea unor platforme de gunoi.
Pentru că în aceste localități nu există platforme de depozitare a gunoiului de grajd, oamenii aruncă dejecțiile în grădină sau la marginea câmpului. Substanțele se infiltrează în pânza freatică și o poluează.
Din acest motiv, 13% din apele subterane ale țării sunt poluate, iar sute de localități nu mai au apă potabilă. Situația cea mai gravă e în județele Constanța, Galați, Vâlcea și Olt.
„În aceste zone, apa de fântâni nu mai este potabilă, pentru că are o concentrație de 50 miligrame de nitrați la fiecare litru și, în Moldova mai ales, deși nu am ajuns la această limită, suntem foarte aproape, respectiv 40 de miligrame, iar tendința este de a crește acea concentrație de nitrați. Această apă, odată băută, reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigenul”, a declarat Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, pentru Știrile Pro TV.
Pentru a rezolva problema, Ministerul Mediului oferă 220 de milioane de euro din PNRR pentru înființarea unor platforme pentru gunoiul din grajd, iar primăriile pot depune proiectele până la finele anului. Valoarea maxima a unui proiect este un milion de euro.
De asemenea, primăriile pot primi cel mult 500.000 de euro pentru reamenajarea platformelor comunale, acolo unde ele există.