Cum a mințit "sistemul" o lună întreagă în cazul #Colectiv. Rise Project: Unitatea ultramodernă pentru arși de la Spitalul Floreasca a primit autorizație de funcționare abia pe 10 decembrie. Prea târziu pentru mulți pacienți

Cum a mințit "sistemul" o lună întreagă în cazul #Colectiv. Rise Project: Unitatea ultramodernă pentru arși de la Spitalul Floreasca a primit autorizație de funcționare abia pe 10 decembrie. Prea târziu pentru mulți pacienți
Foto: obiectiv.info

Incendiul de la clubul Colectiv a cutremurat România. Corupția din țara noastră a dus la moartea a 63 de tineri, care în data de 30 octombrie participau la un concert rock.

Sistemul medical nu a făcut față unei asemenea tragedii. S-a constatat că unitatea medicală ultramodernă de la Spitalul Floreasca, specializată în tratarea pacienților cu arsuri grave, nu funcționa, iar pacienții au fost transportați la alte spitale din Capitală. Pentru că acestea nu erau dotate cu aparatură de specialitate, au contactat bacterii intraspitalicești și au decedat.

Statul investise în secția de la Floreasca 7 milioane de euro. De ce nu a putut fi folosită?

Jurnaliștii de la Rise Project amintesc că ministrul de atunci al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, profesorul Ioan Lascăr (șeful secției de chirurgie plastică de la Floreasca, la data aceea) și Radu Macovei (directorul Spitalului Floreasca) au oferit numeroase răspunsuri pentru a justifica nefolosirea acestei noi capacități medicale.  Niciunul nu era devărat, susțin aceștia.

Documentele obținute acum de Rise Project probează că, în zilele de după momentul Colectiv și în alte 30 de zile după aceea, unitatea nu făcea încă parte din structura autorizată a spitalului.

Abia pe 10 decembrie, la capătul unei proceduri inițiate abia pe 16 iulie și nu la data inaugurării, în aprilie,  Direcția de Sănătate a Municipiului București a eliberat Spitalului Floreasca o autorizație de funcționare în a cărei anexă figurează și această unitate de îngrijire a marilor arși.

Până pe 10 decembrie, în acte, unitatea avea doar statutul de „spațiu în curs de dotare”, arată sursa citată.

Dacă această unitate ar fi fost funcțională la data accidentului de la Colectiv, cinci dintre răniți ar fi putut fi îngrijiți aici, fiind feriți de infecțiile intraspitalicești care au decimat victimele focului de pe 30 octombrie, iar statul ar fi economisit banii plătiți pentru transferarea acestora în străinătate, la unități de același nivel.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`