Pompierii Detaşamentului Piatra-Neamţ au recuperat joi 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei din Neamț, iar există suspiciuni privind gripa aviară, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), anunță Agenția de presă Rador.
Descoperirea a fost făcută în contextul în care prezența virusului influenței aviare înalt patogene H5N1 a fost confirmată în urma analizelor efectuate asupra a două lebede găsite moarte cu o săptămână în urmă. În urma acestui incident, s-au luat măsuri de restricție și monitorizare în zonă.
„Un echipaj de pompieri cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă a intervenit în municipiul Piatra-Neamţ pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. După ce au fost scoase din apă, lebedele au fost predate reprezentantului DSVSA Neamţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.
Urmează ca pe baza analizelor de laborator să se stabilească dacă moartea a fost provocată de gripa aviară.
În perioada 2022-2023, 43 de lebede identificate în zona lacului Bâtca Doamnei și pe cursul râului Bistrița au fost confirmate cu prezența virusului influenței aviare înalt patogene H5N1.
Confirmarea prezenței virusului influenței aviare înalt patogene H5N1 în urma analizelor asupra a două lebede descoperite moarte săptămâna trecută a condus la luarea de măsuri de restricție în zonă.
Prefectul Vasile-Adrian Niţă a decis extinderea zonei de restricție sanitară veterinară pe o rază minimă de 10 kilometri. Aceste măsuri includ interdicția circulației păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale și cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate, restricționarea vânzării și eliberării păsărilor de vânat din captivitate, precum și organizarea de târguri și piețe care implică colectarea și dispersarea păsărilor domestice sau captive.
„În zona afectată, se va limita accesul la activităţi sportive şi recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei şi cursul râului Bistriţa. Se vor desfăşura, de asemenea, campanii de informare cu privire la măsurile de biosecuritate şi monitorizări regulate ale efectivelor de păsări sălbatice şi domestice”, a declarat prefectul.