Apar deja primele efecte pentru românii de rând ale limitării plăților cash. Mai multe bănci și-au informat clienții că urmează să aplice creșteri de comisioane pentru operațiunile de retragere de numerar sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare (cele făcute la ghișeu). Măsura luată de Guvernul României este criticată dur de opoziție care a atras atenția că este luată în interesul băncilor.
”Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci.
Cei mai afectați de această măsură sunt proprietarii micilor magazine din zonele rurale. Este cunoscut faptul că aici plățile se fac preponderent în numerar, iar comercianții sunt obligați să ducă seara banii la bancă. Ei vor plăti acum mai mult pentru ca banca să le pună banii în cont, ceea ce le va afecta costurile, potrivit Hotnews.
„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică într-o discuție cu HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.
O altă problemă legată de limitarea plăților cash este reprezentată de faptul că numărul ATM-urilor la suta de mii de adulți scade, numărul sucursalelor bancare scade, iar măsura preconizată de PSD vine să mascheze incapacitatea de a reduce evaziunea fiscală, potrivit Hotnews.
În mediul urban, o unitate deservea aproximativ 4200 de clienți în anul 2015, ajungând în prezent să deservească 4700 de clienți. Schimbarea este mult mai dramatică în mediul rural, unde, în anul 2015, o unitate deservea aproximativ 6100 de clienți, ajungând în prezent să deservească 9000.
În mediul rural, închiderea unităților și creșterea considerabilă a numărului de clienți pe care o unitate trebuie să îi deservească îngreunează accesul la sistemul bancar.
Analistul financiar Adrian Negrescu a descris cum va fi viața noastră de acum înainte: ”Viața noastră, într-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare. În anii următori, vom plăti comision pentru tot ce cumpărăm, pentru toate tranzacțiile cu cardul, Guvernul erijându-se în agentul de vânzări al băncilor”, a declarat analistul financiar pentru DCBusiness.