Roșii cu gust de zmeură, fragi, tigrate sau cu țepi. Cercetătorii români au reușit aclimatizarea și omologarea mai multor soiuri de tomate

Roșii cu gust de zmeură, fragi, tigrate sau cu țepi. Cercetătorii români au reușit aclimatizarea și omologarea mai multor soiuri de tomate
Foto simbol: Pixabey

Începând din anul viitor, românii vor putea degusta roșii neobișnuite, precum cele negre, tigrate sau cu țepi, grație cercetătorilor de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău, care au reușit aclimatizarea și omologarea acestor soiuri.

Legume exotice aclimatizate la Buzău

Multe dintre aceste roșii sunt extrem de parfumate, unele dintre ele având un gust subtil de zmeură sau chiar de fructe de pădure. Din perspectiva nutriționiștilor, ele sunt considerate și mai sănătoase. Roșiile cu tepi sau roșiile sălbatice au o origine în Peru. Acestea seamănă mai degrabă cu castanele și, când ajung la maturitate, coaja lor groasă se sparge, dezvăluind un fruct mic și roșu.

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău se concentrează în prezent asupra unei varietăți de roșii cu țepi, care îmbină aromele de zmeură sau fragi de munte. Această specie se remarcă prin rezistența sa la temperaturi extreme și necesită un consum redus de apă.

„Vorbim de o specie veche din lumea plantelor, un strămoș al tomatelor de cultură. Rezistă foarte bine la condițiile extreme de mediu, mai ales cu acest fenomen al schimbărilor climatice. Fructele sunt mici, la 20 de grame, au gust total diferit față de tomatele pe care noi le cunoaștem”,a declarat Costel Vânătoru, director BRGV Buzău, potrivit Știrile ProTV.

Cercetătorii români au reușit să omologheze la noi roșii negre

Cercetătorii români au omologat cu succes roșii negre de tip Kumato după ani de studiu. În trecut, aceste soiuri erau create de o firmă din Elveția și nu puteau fi multiplicare. Acum, semințele produse local pot fi cultivate de fermierii români.

„Cele negre sunt total diferite față de cele clasice, dar și față de cele sălbatice pentru că au această culoare negru indigo, cu capac, care depășește mai mult de jumătate din fruct. Are un gust și o aromă deosebite”,spune Bianca Mușat, cercetător științific.

Începând de anul viitor, cercetătorii din Buzău își doresc ca fermierii să achiziționeze noile soiuri agricole, astfel încât să poată fi disponibile pentru români pe piața locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:44 - Boloș anunță încă un ajutor financiar pentru sinistrați: „Știu că sunt voci care contestă sprijinul. Îi întreb: cum am fi putut închide ochii la suferința unor oameni care s-au văzut neputincioși în fața unei catastrofe naturale?”
11:35 - Guvernul acordă noi ajutoare, de 15.000 de lei, după inundații. Ciolacu: Peste 6.000 de persoane singure sau familii vor beneficia de acest ajutor / Alocăm 62 de milioane lei autorităților locale din Galați pentru reparații de drumuri, poduri (VIDEO)
11:32 - Ce se întâmplă cu mâncarea gătită la Masterchef. Cei trei jurați doar o gustă
11:23 - Hezbollah a atacat sediul Mossad de lângă Tel Aviv cu o rachetă balistică. Armata israeliană spune că atacul e o premieră
11:22 - Surse: PNL este în negocieri pentru o majoritate de dreapta în Consiliul General al Capitalei
11:22 - Ciolacu, în ședința de guvern: Adoptăm noi măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli / Le asigurăm antreprenorilor plata la timp a ajutoarelor de stat prin IMM Plus (VIDEO)
11:13 - Singura țară care poate pune capăt războiului este SUA, spune Libanul: Numărul civililor strămutați urcă la 500.000
11:07 - Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă trei luni, până la sfârșitul anului. Preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste poliție auto (VIDEO)
10:50 - A murit Andrei Sever Mureșan, primul jucător de tenis român membru al ATP
10:44 - Simonis (PSD), pe B1 TV: Avem atâtea probleme și PNL nu are altceva mai bun de discutat decât despre viitorul lui Iohannis. Liberalii sunt cei care și-au încălcat promisiunile. Rareș Bogdan să gândească înainte să vorbească (VIDEO)