Sute de străini au plecat din Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, dar România n-a reușit să evacueze nici măcar o persoană. Explicațiile purtătorului de cuvânt al MAE (VIDEO)

Sute de străini au plecat din Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, dar România n-a reușit să evacueze nici măcar o persoană. Explicațiile purtătorului de cuvânt al MAE (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Mohammed Talatene

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre Gaza și Egipt, s-a deschis și joi, pentru a doua zi la rând. Cel puțin 335 de cetățeni cu pașapoarte străine au părăsit Gaza miercuri, iar o sursă diplomatică a declarat pentru agenția Reuters că aproximativ 7.500 de astfel de persoane sunt așteptate să plece din Fâșie în următoarele două săptămâni.

Totuși, în aceste două zile, niciun român nu a fost evacuat din Fâșia Gaza. Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a explicat, pentru B1 TV, de ce nu s-a întâmplat acest lucru.

Filip (MAE), despre evacuările din Gaza

„E un lucru îmbucurător faptul că și azi punctul de frontieră de la Rafah a fost deschis, a funcționat și ieri, și azi. Până acum, potrivit informațiilor transmise de autoritățile israeliene și cele egiptene, tranzitul punctului de frontieră a fost permis cazurilor medicale, azi cetățenilor dintr-un număr limitat de state cu comunități în Gaza, ieri și pentru funcționarii organizațior internaționale. În continuare, păstrăm legătura cu cei aproximativ 260 de cetățeni români și membri de familie care ne-au cerut sprijinul în vederea evacuării. Rămânem în legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea acestora.

Un alt lucru înbucurător este că autoritățile israeliene și egiptene ne-au dat asigurări că punctul de frontieră va fi deschis pentru evacuări și în următoaree zile, dar trebuie să ținem cont și de evoluția situației de securitate din acea zonă”, a declarat Radu Filip în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

De ce deocamdată niciun român n-a fost evacuat din Gaza

Întrebat de ce azi unele state au reușit evacuarea unor oameni din Gaza, dar România n-a scos pe nimeni de acolo, oficialul MAE a răspuns: „Trebuie îndeplinite anumite condiții de siguranță, iar în ce priește criteriile de selecție, ordinea de prioritate în traversarea punctului de fontieră, acestea revin autorităților egiptene și israeliene. Ele sunt cele care decid criteriile și ordinea de prioritate. Noi suntem pregătiți. Au fost suplimentate echipele consulare din cadrul unității de reacței rapidă, avem două echipe în teren. Personalul Ambasadei României la Cairo, Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah sunt pregătite să ofere sprijin consular în vederea evacurăii în siguranță a cetățenilor români și a familiilor lor”.

„Așteptăm ca cele două părți, israeliană și eguipteană, să ne comunice acordul în vederea evacuării cetățenilor români și membrilor de familie care ne-au solicitat acest lucru”, a mai afirmat Radu Filip, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)