Capacitățile cognitive ale creierului au scăzut în rândul persoanelor de peste 50 de ani în timpul pandemiei de Covid-19, arată un studiu

Capacitățile cognitive ale creierului au scăzut în rândul persoanelor de peste 50 de ani în timpul pandemiei de Covid-19, arată un studiu
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Liau Chung-ren

Pandemia de Covid ar fi avut un impact asupra sănătății creierului la persoanele din Marea Britanie cu vârsta de 50 de ani și peste 50 de ani, potrivit unui nou studiu.

Stresul, singurătatea și consumul de alcool pot explica unele dintre constatări

Peste 3.000 de voluntari au completat chestionare anuale și teste cognitive online pentru a-și măsura schimbările în memorie și alte facultăți, pe parcursul pandemiei. Rezultatele au relevat un declin, indiferent dacă aceștia s-au îmbolnăvit sau nu cu Covid.

Fricile, îngrijorările și incertitudinile legate de Covid și întreruperea rutinelor ar fi putut avea un „impact real și de durată” asupra sănătății creierului, spun ei.

Rata de scădere a funcției cognitive a fost accelerată în primul an al pandemiei, când au avut loc blocaje, arată studiul. Problemele de memorie au continuat să se agarveze în al doilea an.

Oamenii care aveau deja unele probleme ușoare de memorie înainte de începerea pandemiei au avut cel mai grav declin general.
Studiul, numit PROTECT – publicat în The Lancet Healthy Longevity – a fost creat pentru a ajuta la înțelegerea modului în care creierul sănătos îmbătrânește și de ce unii oameni dezvoltă demență.

Izolarea socială poate afecta creierul

Pe baza descoperirilor actuale, cercetătorul principal, profesorul Anne Corbett, de la Universitatea din Exeter și anterior King’s College din Londra, spune că condițiile din pandemie ar fi putut grăbi declinul creierului.

„Multe dintre consecințele pe termen lung ale Covid-19 sau măsurile de restricție implementate în întreaga lume rămân necunoscute”, spune ea.

Corbett a recomandat mai multe cercetări și a spus că, deși descoperirile nu au putut dovedi cauza și efectul, există tot mai multe dovezi că unii dintre factorii descriși, cum ar fi izolarea socială, pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`