Primele imagini cu salvarea celor 70 de turiști de la Bâlea Lac. "S-a intervenit cu elicopterele pentru că nu eram siguri cât durează repararea telecabinei". Raed Arafat, despre salvarea de pe munte

Primele imagini cu salvarea celor 70 de turiști de la Bâlea Lac. "S-a intervenit cu elicopterele pentru că nu eram siguri cât durează repararea telecabinei". Raed Arafat, despre salvarea de pe munte

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a declarat că s-a decis intervenția cu cele două elicoptere din cauza faptului că nu știa cât timp va trece până când telecabina va fi reparată.

„Sunt 2 elicoptere de la MAI. Noi am luat decizia să îi coborâm pe aceasta cale pentru că nu suntem siguri că se va repara cabina nici astăzi, nici maine. Vremea de astăzi de dimineață a fost propice pentru folosirea elicopterelor. Vremea pe munte se schimbă foarte repede, și s-a luat decizia să se intervină în această dimineață și să îi coborâm pe toți sau cât mai mulți dintre ei. Primul grup, cu 11 copii, a fost deja preluat de un elicopter, iar în următoarele ore se vor face mai multe transporturi cu cele 2 elicoptere pentru a fi coborati toți cei 70 de turiști”, a explicat Raed Arafat.

Primele imagini cu elicopterele care salvează turiștii de la Bâlea Lac

#DIRECT_ONE_7st77l#

Secretarul de stat în MAI a mai explicat și faptul că această misiune face partea din misiunile prevăzute în activitatea Inspectoratului de Aviație, și costurile sunt prevăzute în buget încă de la începutul anului.

„Astea sunt misiuni care sunt prevăzute în activitatea Inspectoratului de Aviație. Asta se consideră ca o misiune pe o situație de urgență. Avem persoane care sunt izolate deci le coboram, deci este prevăzută în buget încă de la începutul anului, pentru că se prevede o sumă pentru un număr de misiuni de căutare, salvare sau evacuare a persoanelor, fie din cauza unor inundații, ori în astfel de situații. Asta face parte din MAI. Cât despre costurile pe ora de zbor, mai multe detalii pot fi oferite de Inspectoratul de Aviație”, a mai precizat Raed Arafat.

Cei 70 de turiști, dintre care 45 de copii, au rămas blocați marți, la Bâlea Lac, la 2.000 de metri altitudine, din cauza faptului că telecabina cu care trebuiau să coboare s-a stricat. Ei au fost cazați la două cabane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`