Netanyahu respinge apelurile de încetare a focului în Gaza, spunând că avansul armatei în Gaza pune presiune asupra „monştrilor” și că potrivit Bibliei „e timpul pentru război”

Netanyahu respinge apelurile de încetare a focului în Gaza, spunând că avansul armatei în Gaza pune presiune asupra „monştrilor” și că potrivit Bibliei „e timpul pentru război”
Sursa Foto: Hepta.ro / Bestimage / GPO via Bestimage

Benjamin Netanyahu a exclus o încetare a focului în Gaza, declarând că „e timpul pentru război” și a salutat salvarea unui ostatic ca dovadă că ofensiva militară a Israelului poate elibera captivii israelieni în timp ce dă lovituri zdrobitoare Hamas. Premierul israelian a felicitat Forțele de Apărare Israelului (IDF) și agenția de securitate Shin Bet pentru eliberarea lui Ori Megidish, un soldat al armatei israeliene, dar bucuria israeliană a fost temperată de un videoclip Hamas cu alte trei prizoniere care rămân în captivitate.

Netanyahu citează Biblia și spune că e timpul pentru război

Netanyahu a spus că înaintarea armatei prin Gaza a deschis oportunități pentru eliberarea ostaticilor, ceea ce Hamas ar face doar sub presiune, a declarat el într-o conferință de presă. „Acest lucru creează presiune. Ne angajăm să aducem toți ostaticii înapoi acasă. Credem că această metodă are o șansă.”

Apelurile pentru încetarea focului ar însemna să i se ceară Israelului să se predea terorismului și barbariei, a spus premierul. „Asta nu se va întâmpla. Biblia spune că există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acesta este timpul pentru război.” El i-a numit pe militanții Hamas „monștri” și a spus că Israelul va continua să-i urmărească.

Apelurile pentru încetarea focului ar însemna să i se ceară Israelului să se predea terorismului și barbariei, a spus premierul Netanyahu, sursă foto: captură YT

Salvarea lui Megidish vine în salvarea afirmației guvernului că ar putea duce simultan război și elibera ostatici. Cu toate acestea, multe rude ostatici sunt în favoarea acceptării unei oferte Hamas de a-i schimba cu aproximativ 5.000 de palestinieni, inclusiv militanți islamiști, aflați în închisorile israeliene.

Guvernul israelian a respins oferta. Ministrul afacerilor strategice, Ron Dermer, a spus că dacă există o propunere de eliberare a ostaticilor, guvernul va lua în considerare o „pauză temporară” a ostilităților pentru a-i extrage în siguranță.

Netanyahu respinge apelurile de încetare ale focului în Gaza, sursă foto: captură YT

Aripa militară a Hamas a crescut presiunea prin lansarea unui videoclip cu trei ostatice – Danielle Aloni, Rimon Kirsht și Elena Trupanov – care au fost răpite în data de 7 octombrie.

Descrierea video spunea: „O serie de prizoniere trimit un mesaj lui Netanyahu și guvernului sionist”. Clipul de 76 de secunde le-a arătat pe cele trei femei așezate împreună pe scaune de plastic în fața unui perete, cu fața la cameră. Nu prezentau semne vizibile de rănire.

Ostaticii spun că au ajuns în această situație din cauza neglijenței administrației Netanyahu

Doar Aloni, așezată în centru, a vorbit. Privind direct la cameră, ea a spus că sunt în captivitate de 23 de zile, sugerând că videoclipul a fost filmat duminică sau luni, în timp ce bilanțul morților în Gaza în urma bombardamentelor Israelului a depășit 8.000, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Adresându-se direct lui Netanyahu, Aloni a acuzat administrația lui Netanyahu că și-a lăsat comunitatea fără apărare în timpul atacului Hamas. „Suntem pedepsiți pentru neglijența voastră politică și națională”, a spus ea. „Nimeni nu a venit. Nimeni nu ne-a auzit.”

Ea a spus că ar trebui ca armata israeliana să înceteze atacurile asupra Gazei. „Suntem cetățeni nevinovați. Cetăţeni care plătesc impozite statului Israel. Vrei să ne omori pe toți. Vrei să ne omori pe toți folosind armata.”

Aripa militară a Hamas a crescut presiunea prin lansarea unui videoclip cu trei ostatice – Danielle Aloni, Rimon Kirsht și Elena Trupanov – care au fost răpite în data de 7 octombrie, sursă foto: captură YT

Ea a pledat pentru un schimb de prizonieri. „Lăsați-le cetățenii să plece, lăsați-le prizonierii să plece. Eliberează-ne. Eliberați-ne pe toți. Să ne întoarcem acum la familiile noastre!” La sfârșit, ea a țipat „acum” de mai multe ori. Trupanov și Kirsht au rămas tăcuți și au evitat în mare măsură să se uite la cameră.

Netanyahu a numit videoclipul „propaganda psihologică crudă” și a trimis un mesaj femeilor: „Inimile noastre sunt alături de voi și de ceilalți prizonieri”.

Aloni a fost răpită din kibutz-ul Nir Oz împreună cu fiica ei de șase ani, Emilia, și cu familia surorii ei gemene Sharon Aloni Konio.
La o conferință de presă la Tel Aviv, tatăl ei, Remus Aloni, a spus că inima lui „aproape că a încetat să mai bată” când a văzut-o la televizor. El a făcut apel la Crucea Roșie să viziteze ostaticii și a cerut Qatarului, care a mediat discuțiile cu Hamas, să-i ajute să-i aducă acasă.

„Aș vrea să le spun lui Danielle și Sharon – fetelor, că le vedem. Vă iubim. Vă auzim. Ne gândim la voi în fiecare minut, în fiecare secundă.”
Mama lui Kirsht a spus că este îngrijorată că fiica ei a apărut fără ochelari. „Are nevoie de ochelari. Nu vede nimic.” Ea a făcut apel la Netanyahu să facă tot posibilul pentru a-i elibera pe ostatici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`