Alina Gorghiu: Nu m-am așteptat ca Dacian Cioloș să refuze modificarea legislaţiei electorale. Propunerea nu e o condiție pusă premierului, nu voi amenința precum PSD (VIDEO)

Alina Gorghiu: Nu m-am așteptat ca Dacian Cioloș să refuze modificarea legislaţiei electorale. Propunerea nu e o condiție pusă premierului, nu voi amenința precum PSD (VIDEO)

După ce guvernul condus de către premierul Dacian Cioloș a refuzat ordonanța de urgență propusă de membrii Partidului Liberal conform căreia trebuie modificată legislația electorală, Alina Gorghiu a dat câteva declarații despre acest anunț.

Mă așteptam ca premierul și Guvernul României să-și asume o modificare de legislație în sensul asigurării reprezentativității aleșilor în sensul în care o competiție reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, primul ministru a decis sa nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare de partizanat politic. Acest proiect, și anume alegerile în două tururi nu ține de politic. El ține de drepturile cetățenilor. Eu o să mai încerc să-l conving, si vom face demersuri la nivel parlamentar. Nu pot să vă mint și să spun ca are 100% șanse acest proiect, pentru ca PSD-ul este un mare adversar al alegerilor primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta a declarat că nu s-a așteptat ca premierul Dacian Cioloș să ia această poziție, deoarece prin primul program, prevederea schimbării legislației electorale era una dintre cele mai importante.

Alina Gorghiu, despre refuzul guvernului asupra ordonanței de urgență

#DIRECT_ONE_42bsqh#

Întotdeauna un subiect poate produce valuri și impresie în fața unei institutii, chiar în persoana primului ministru atunci când este ridicat la o dezbatere publică zilnică. Nu cred că acest lucru va fi dezbătut până în ziua alegerilor locale. Vom vedea ce se va întâmplă, nu pot să vorbesc în numele primului ministru.

Această solicitare a venit și în timpul mișcărilor de stradă. Această solicitare ne-a aparținut de un an de zile, prin toate pozițiile publice exprimate, fie de Liga Aleșilor Locali, fie de Biroul Național, nu aș vrea să cred că pentru acest deziderat, cineva încurajează mișcări de stradă. Nu vreau sa creada nimeni ca vreau sa iau simpatia societății civile de partea PNL, dar societatea civilă are un cuvânt de spus. Societatea civilă a avut mai multe luări de poziție publică în care a cerut alegeri pentru primari în două tururi„, a mai spus aceasta. 

De asemenea, liderul PNL a mai vorbit și despre pozițiile celorlalte partide asupra ideii de schimbare a legislației electorale, iar în opinia sa, poziția PSD este anchilozată.

Ați văzut poziții ale celor de la ALDE. Domnul Tăriceanu a susținut această idee, pozitia UDMR a fost în aceeasi direcție, sper să nu ma înșel. Vom vedea în continuare dacă reușim să încropim o majoritate. Poziția PSD-ului este anchilozată. Nu au altceva în minte decât de a-si conserve privilegiile prin primarii în funcție.L-am văzut azi pe un lider PSD, al carui nume nu mi-l amintesc, care a spus că aceasta idee este neconstitutională. Cât este de nenorocită. Da, a fost până în 2008. Am avut acest mod de alegere. Uitați-vă în Europa. Așa se aleg primarii. Alegerea primarilor într-un singur tur a fost un pas înapoi.

Opinii diferite au fost și vor mai fi. Încă de la începout, PNL a spus că îl asigură pe primul ministru de toată susținerea, dar nu neconditionat, pentru că sunt unele proiecte de la care nu se poate face rabat. L-am vazut pe dl Dragnea iritat maxim că domnul Cioloș a schimba un sef de deconcentrat, Romsilva, sau nu știu pe cine. Vă dați seama cand se va trece la treabă și Guvernul va face analiza pe criterii de performanță și profesionalism pe fiecare înalt funcționar public sau un funcționar public numid de PSD în acest cabinet.

La primele schimbări va ieși domnul Dragnea și va reacționa… Nu știu cum va reacționa. Pentru că sunt multe cazuri de funcționari publici care sunt cu semne de întrebare privind încălcarea legii„, a precizat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai spus că această propunere de schimbare a legii nu este făcută cu amenințări sau șantaje asupra guvernului, așa cum PSD-ul o face.

„Ordonanța de urgență nu este una dintre condițiile puse lui Dacian Cioloș. Să stiți că nu o să fac niciodata ceea ce face Liviu Dragnea sau PSD-ul. Niciodată nu o ameninț sau șantajez guvernul pe la spate sau public dacă nu-mi pune un om sau dacă nu susține un proiect. Divergențe există și vor mai fi. Sper însă, ca în timp să ne câștigăm încrederea unii altora și să promovăm ceea ce este bine pentru societatea democratică din România”, a încheiat aceasta declarațiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`